Foto: AFP/Scanpix

Grieķija nevar izslēgt Starptautisko Valūtas fondu (SVF) no valsts finansiālās palīdzības programmas, svētdien paziņoja Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) izpilddirektors Klauss Reglings, piebilstot, ka joprojām nevar izslēgt šīs valsts aiziešanu no eiro zonas.

"Ir jābūt finansiālam ieguldījumam, jo SVF saskaņā ar ESM līgumu un jūlija samitā [starp Grieķiju un aizdevējiem panākto] vienošanos ir jābūt daļai no programmas arī finansiāli," viņš sacīja intervijā Grieķijas laikrakstam "To Vima".

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs pagājušajā nedēļā izteicās, ka SVF dalība palīdzības programmā "nav nepieciešamā", norādot uz fonda "nekonstruktīvo" pozīciju, pieprasot smagas reformas un garantijas.

Reglings brīdināja, ka, "ja SVF nolems nepiedalīties programmā, tā var būt liela problēma".

"Mans pieņēmums ir tāds, ka SVF piedalīsies" programmā, viņš teica, piebilstot, ka fonda ieguldījums,domājams, būs neliels.

"Grieķija ir piekritusi veikt reformas, kas ir nepieciešamas, lai tās partneri varētu sniegt vajadzīgo finansējumu un Grieķija var atgriezties pie ilgtspējīgas ekonomiskās situācijas," uzsvēra ESM vadītājs.

Viņš paziņoja, ka Grieķijas aiziešana no eiro zonas ir iespējama, "ja monetārās savienības locekles saistības netiks ievērotas".

Jau vēstīts, ka Grieķija jūlijā pieņēma trīs gadu 86 miljardu eiro starptautisko glābšanas aizdevumu, kas to paglāba no maksātnespējas un haotiskas aiziešanas no eiro zonas. Tomēr apmaiņā pret aizdevumu Grieķija piekrita stingriem taupības pasākumiem.

Kopš aizdevuma vienošanās pieņemšanas Grieķija ir veikusi vairākas nepopulāras reformas. Bez nodokļu palielinājuma, kas jau ir pieņemts, Grieķija cita starpā ir solījusi grozīt nestabilo pensiju sistēmu, kurai pašreizējā veidolā draud nenovēršams sabrukums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!