Foto: DELFI

Igaunijas nacionālajai lidsabiedrībai "Estonian Air" draud bankrots, ja Eiropas Komisija (EK) neļaus Igaunijas valdībai sniegt valsts palīdzību finanšu grūtībās nonākušajai aviokompānijai, ceturtdien paziņoja Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips un ekonomikas ministrs Juhans Partss.


Igaunijas valdība vēl nav pieņēmusi lēmumu attiecībā uz "Estonian Air" un Ministru kabinets pie šī jautājuma atgriezīsies pēc trim nedēļām, preses konferencē paziņoja Partss.

Ministrs skaidroja, ka "Estonian Air" valstij kā lidsabiedrības īpašniekam piedāvājusi divas iespējas.

"Pirmā ir izbeigt aktivitātes caur maksātnespēju. Otra iespēja ir valdības finansējums "Estonian Air" darbības turpināšanai," sacīja Partss.

Ministrs skaidroja, ka pirmajā gadījumā valsts interesēs ir aizsargāt lidojumu savienojumus, kas nepieciešami valsts attīstībai. Tas nozīmē, ka valsts iegādātos savienojumus, kas ir sabiedrības interesēs.

Otrajā gadījumā valstij ir jāveic papildu investīcijas kompānijā, taču šādam solim ir vairāki nosacījumi.

"Tas nozīmē, ka kompānijai ir jābūt reģionāli konkurētspējīgai savās aktivitātēs. Tam būtu vajadzīgas būtiskas izmaiņas pašreizējā kolektīvajā darba līgumā. Otrs nosacījums, šīm investīcijām ir jāatbilst Eiropas Savienības noteikumiem par valsts palīdzību aviācijas sektorā," norādīja Partss.

Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips preses konferencē paziņoja, ka viņš vēlas atsaukt savu agrāko solījumu, ka "Estonian Air" bankrots netiks pieļauts, tomēr norādot, ka valdība nedotu priekšroku šādai iespējai.

Igaunijas valdība pēc trim nedēļām vēlreiz apspriedīs "Estonian Air" situāciju, bet galīgais lēmums tiks pieņemts nākamā gada pirmajā ceturksnī.

Igaunijas valstij pieder 97,34% "Estonian Air" akciju, bet pārējie 2,66% pieder "SAS Group".

Kā jau ziņots, Igaunijas nacionālās lidsabiedrības "Estonian Air" uzraudzības padome no 1.novembra nomainīja kompānijas vadītāju.

Jaunais vadītājs Jans Palmers aizstājis līdzšinējo vadītāju Tero Taskilu, kas aviokompāniju vadīja nedaudz ilgāk par gadu.

Pirms kļūšanas par "Estonian Air" vadītāju Taskila ieņēma Latvijas lidsabiedrības "airBaltic" komercdirektora amatu.

"Estonian Air" kopējie pārdošanas ieņēmumi šā gada trešajā ceturksnī bija 26,6 miljoni eiro (18,69 miljoni latu), bet tīrie zaudējumi sasniedza 5,3 miljonus eiro (3,72 miljonus latu).

Pērn Igaunijas nacionālā lidsabiedrība strādāja ar 17,3 miljonu eiro (12 miljonu latu) zaudējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!