Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Facebook" mātesuzņēmums "Meta" iegājis vēsturē, dienas laikā piedzīvojot straujāko akcijas cenas kritumu, kāds jebkad bijis vērojams ASV akciju tirgus vēsturē, raksta ārvalstu mediji.

Uzņēmuma cena nogāzās pēc tam, kad uzņēmums paziņoja par sliktākiem rādītājiem, nekā gaidīja tirgus. Rezultātā uzņēmuma akcija dienas laikā saruka par 238 miljardiem ASV dolāru, pārspējot iepriekšējo rekordu, ko uzstādīja tehnoloģiju gigants "Apple", 2020. gada septembrī dienas laikā zaudējot 182 miljardus dolāru.

Akcijas cenas kritumu par 26,4% veicinājušas tirgus dalībnieku bažas par kompānijas nākotni pēc tam, kad uzņēmums publicēja datus par lietotāju skaita kritumu pirmo reizi tā vēsturē. Tāpat kompānija ziņoja par peļņas kritumu, jo būtiski pieauguši tās izdevumi investīcijām "Metaverse".

Akcijas cenas krituma rezultātā Marka Zakerberga bagātība saruka par gandrīz 30 miljardiem dolāru.

""Meta" vadītājs, iespējams, ātri spēj pierunāt pasauli ieiet alternatīvā realitātē, taču neapmierinošie ceturtā ceturkšņa rezultāti ātri vien uzspridzināja viņa metaverso burbuli," komentējusi "Hargraves Lansdown" akciju analītiķe Lora Hoja.

"Meta" izmaksas pagājušajā ceturksnī pieaugušas par 38%, bet nodarbināto cilvēku skaits uz gada beigām veidojis 71 970, kas ir par 23% vairāk nekā pirms gada.

Uzņēmuma ienākumi ceturtajā ceturksnī palielinājušies par 20%, līdz 33,67 miljardiem dolāru.

Uz pērnā gada 31.decembri kādu no "Meta" četrām platformām un ziņapmaiņas pakalpojumiem vismaz reizi dienā izmantoja 2,8 miljardi cilvēku, bet vismaz reizi mēnesī izmantoja 3,6 miljardi cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!