Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas valdībai un Finanšu ministrijā nevienam nebija nojausmas par to, ka Janis Varufakis vadītu kādu slepenu komandu, kas censtos ieviest paralēlu maksājumu sistēmu, pirmdien Grieķijas televīzijai "Mega TV" norādījis finanšu ministra vietnieks Dimitris Mardas.

Vēstīts, ka pirms Grieķijas referenduma Atēnās ar premjera Alekša Cipra atļauju izveidota slepena komanda finanšu ministra Jana Varufaka vadībā. Tās mērķis bijis izveidot plānu, kā uzlauzt Finanšu ministrijas administratīvās pārraudzības datorsistēmas, lai nepieciešamības gadījumā "ar vienu pogas pieskārienu" spētu pāriet uz maksāšanas sistēmu un nodokļu pārraudzību drahmās, vēsta viens no lielākajiem Grieķijas medijiem "Ekathimerini".

Pēc informācijas nonākšanos laikrakstu un ziņu portālu virsrakstos Varufaka atzīšanās Grieķijā izraisījusi politisko vētru, vairākas opozīcijas partijas pieprasījušas Cipra valdībai sniegt paskaidrojumus.

Mardas gan norāda, ka šāda informācija, ja tā ir patiesa, bijusi zināma tikai ļoti šauram cilvēku lokam, un valdībā par to neesot bijis zināms.

Savukārt Slovākijas finanšu ministrs Peters Kažimirs norādījis, ka fakts, ka sarunu laikā ar eirozonas ministriem Varufakis vienlaicīgi vadījis šādu slepenu komandu, parāda, cik neuzticams sabiedrotais viņš bijis.

"Mums jānodrošinās, ka šādas spēles divās frontēs, runājot par trešo palīdzības programmu, vairs neatkārtotos," sociālajā tīklā "Twitter" sacījis Slovākijas ministrs.

Vairāki Grieķijas apskatnieki gan apšaubījuši Varufaka teikto, norādīdami, ka ir ļoti dīvaini, ja finanšu ministram vispār būtu jāorganizē hakeru komanda, lai varētu piekļūt Valsts kasei un maksāšanas sistēmām.

Ziņots, ka parādu novārdzinātā Grieķija 24. jūlijā spēra soli pretī trešajai starptautiskā glābšanas aizdevuma programmai, formāli lūdzot Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzību, tomēr anonīmi avoti atklāja, ka "loģistikas problēmu" dēļ kavējas sarunu Atēnās sākums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!