Foto: EPA/LETA
Lai izveidotu Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs lielāko reģionālo aviofirmu, Somijas nacionālā lidsabiedrība "Finnair" kopā ar Lielbritānijas reģionālo pārvadājumu aviokompāniju "Flybe" par 25 miljoniem eiro (aptuveni 17,6 miljoniem latu) nolēmušas iegādāties Somijas lielāko iekšzemes maršrutus apkalpojošo lidsabiedrību "Finnish Commuter Airlines" ("Finncomm"), kuru savulaik vēlējās nopirkt Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic".

"Flybe" samaksās 12 miljonus eiro (8,4 miljonus latu) par 60% daļu kopuzņēmumā, kam tiks dots nosaukums "Flybe Nordic", bet "Finnair" – 13 miljonus eiro (9,2 miljonus latu) par 40% daļu.

"Finnair" un "Flybe" kopējā paziņojumā norāda, ka "Flybe Nordic" plāno sākt darbību Latvijā, Igaunijā, Zviedrijā un Dānijā. "Jaunā aviofirma būtiski atšķirsies no reģionālajām aviokompānijām, kas šajos tirgos darbojās iepriekš. Pirmām kārtām "Flybe Nordic" Somijas, Ziemeļvalstu un Baltijas reģionā plāno ieviest savu veiksmīgo cenu koncepciju, sniedzot miljoniem pasažieru iespēju ceļot par pieejamām cenām," teikts paziņojumā.

""Flybe" ir gandarīts par sadarbību ar "Finnair" un "Finncomm", kas ļaus mums īstenot savu stratēģiju, lai kļūtu par lielāko un rentablāko reģionālo aviokompāniju Ziemeļvalstīs un Baltijas valstīs. Mēs plānojam izvērst darbību visā Baltijas reģionālajā tirgū un gribam darboties šajā tirgū tāpat, kā to esam izdarījuši Apvienotajā Karalistē – izveidot savienojumus starp pirmās un otrās nozīmes pilsētām," aģentūrai "Reuters" sacīja "Flybe" vadītājs Džims Frenčs.

Viņš pastāstīja, ka "Flybe" nesen ir īstenojusi akciju sākotnējo publisko piedāvājumu, piesaistot 60 miljonus sterliņu mārciņu (aptuveni 47 miljonus latu). Daļa no šīs summas esot paredzēta investīcijām kontinentālajā Eiropā.

"Flybe" avioflotē ir 69 lidmašīnas, kas veic lidojumus no 14 bāzēm Lielbritānijā. Kompānijas zaudējumi pērn bija 4,3 miljoni sterliņu mārciņu (3,4 miljoni latu).

"Finnair" un "Flybe" sadarbības mērķis ir padarīt "Flybe Nordic" par Ziemeļvalstu un Baltijas reģiona lielāko reģionālo aviokompāniju, vēstī Somijas ziņu portāls YLE. Jaunā lidsabiedrība izmantos turbopropelleru lidmašīnas ATR, kuras, pēc "Finnair" vadītāja Mika Vehvileinena teiktā, palīdzēšot kompānijai kļūt par līderi reģionālo pārvadājumu tirgū.

Jau vēstīts, ka pagājušajā vasarā par "Finncomm" iegādi interesi izrādīja "airBaltic", taču šis darījums neizdevās, jo iejaucās "Finnair", nopērkot 20% "Finncomm" akciju. Toreiz "Finnair" uzsvēra, ka nevēlas kļūt par "Finncomm" lielāko akcionāru, tādēļ abas kompānijas meklējot jaunus investorus."airBaltic" pērnvasar apstiprināja, ka vēlas iegādāties daļu somu aviokompānijas "Finncomm" akciju, tomēr ar lūgumu iejaukties iespējamā "Finncomm" un "airBaltic" darījumā tiesā vērsās kompānija "Finnair", kas apgalvoja, ka tai pieder "Finncomm" akciju pirmpirkuma tiesības. Tādēļ Helsinku apgabaltiesa noteica ierobežojumus "Finncomm" akciju pārdošanas darījumiem, stingri ierobežojot pārdodamo akciju daudzumu un ļaujot uzņēmuma akcijas iegādāties tikai lidsabiedrības lielākajiem akcionāriem vai "Finnair".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!