Foto: EPA/LETA

Kredītreitingu aģentūras "Fitch" vadītājs Edvards Parkers uzskata, ka Grieķija ir bankrotējusi valsts un nespēs apmaksāt savas saistības par obligācijām, kas valstij būs jāizdara šī gada martā, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Grieķijas valdībai 20.martā jāizmaksā investoriem 14,5 miljardus eiro (10,15 miljardi latu), un šādu līdzekļu valdībai nav.

Parkers arī norādījis, ka Grieķijas valdības un privāto valsts kreditoru vienošanās par parāda daļas norakstīšanu pēc būtības "būs defolts".

Iepriekš sarunas starp Grieķijas valdību un privātām bankām par 100 miljardu eiro (aptuveni 70 miljardu latu) liela parāda norakstīšanu un bankas turēto Grieķijas obligāciju apmaiņu pret jaunām nonākušās strupceļā. Plānots, ka sarunas varētu atsākt šonedēļ.

"Fitch" vadītājs ir pārliecināts, ka šī shēma pēc būtības nozīmē defoltu. "Mēs uzskatām tā dēvēto privātā biznesa līdzdalību par defoltu, un tas būs atzīmēts mūsu atskaitēs," uzsvēris Parkers.

Jau ziņots, ka bažas par Grieķijas defolta iestāšanos nerimst, un ir izskanējis, ka šī parādu nomāktā valsts var kļūt maksātnespējīga jau martā, ņemot vērā, ka pagājušajā piektdienā izgāzās Grieķijas sarunas ar tās kreditoriem.

Grieķijai aizvadītajā gadā nav izdevies iekļauties starptautiskajiem aizdevējiem solītajā valsts budžeta deficīta rāmī. Grieķijas valdība tuvākajā laikā paziņos jauno paaugstināto 2011.gada budžeta deficīta apmēru, kas līdz šim pārskatīts piecas reizes. Pērn jūnijā Grieķijas valdība plānoja, ka 2011.gadā deficītu izdosies samazināt līdz 7,4% no IKP pretstatā 10,5% 2010.gadā, taču oktobrī šī prognoze tika paaugstināta līdz 8,5%. 8,5% deficīts 2011.gadam tika atzīts par "galīgo" rādītāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!