Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Miljardiera Pola Alena izveidota kompānija "Stratolaunch Systems" sestdien, 13. aprīlī, veica pirmo pasaulē lielākās lidmašīnas testa lidojumu. Tas ilga 2,5 stundas, vēsta "CNN Money".

"Lidojuma lielākajā daļā lidmašīna lidoja gluži kā plānots. Kopumā pieredze bija fantastiska. Godīgi sakot, es no šī pirmā lidojuma nebūtu varējis sagaidīt vairāk. Jo īpaši, ņemot vērā šīs lidmašīnas sarežģītību un unikalitāti," pēc nosēšanās sacīja gaisa kuģa pilots.

Jau ziņots, ka viens no "Microsoft" dibinātājiem Alens, kurš pērnā gada nogalē aizgāja mūžībā, izveidoja kompāniju "Stratolaunch Systems" 2011. gadā. Tās plānos ir izgatavot lidmašīnas, kas spējīgas kosmosā nogādāt satelītus un arī cilvēkus. Sestdien kompānija paziņoja par pirmo testa lidojumu. Līdz šim 72 metrus garais un 15 metrus augstais gaisa kuģis bija piedzīvojis tikai testa braucienus uz skrejceļa, bet ne pacelšanos.

Pirmais testa lidojums sekoja vien trīs mēnešus pēc tam, kad kompānija atlaida 50 darbiniekus un atteicās no Alena sākotnējās ieceres ražot ne tikai lidmašīnas, bet arī pašas raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!