Foto: AFP/Scanpix
Francijas parlamenta augšpalāta - Senāts - 1. jūlijā aizliedza derīgo izrakteņu ieguves metodi ar slāņa hidrauliskās laušanas metodi. Tas nozīmē, ka Francija ir pirmā valsts pasaulē, kas savā likumdošanā izliegusi pēdējos gados tik populārās slānekļa gāzes ieguvi, atzīmē "Bloomberg".

Par lēmumu nobalsojuši 176 senatori, bet pret – 151. Visiem uzņēmumiem, kas saņēmuši licences slānekļa gāzes ieguvei Francijas teritorijā, šīs licences tiks atņemtas. Ja šie uzņēmumi turpinās slānekļa gāzes ieguvi, tiem draud naudas sods, bet vadītājiem – pat cietumsods. Francijas Naftas industrijas asociācija jau paziņojusi, ka nosoda Senāta lēmumu.

Slāņa hidrauliskās laušanas metode tiek izmantota ne tikai iegūstot slānekļa gāzi, bet arī "atdzīvinot" vecas naftas un gāzes atradnes. Šī procesa laikā ūdens, smilšu un dažādu ķīmisku vielu maisījums ar augsta spiediena palīdzību ievadīts derīgo izrakteņu iegulās, laužot blīvus iežus un atbrīvojot tajos ieslēgtās gāzes un naftas iegulas. Ekologi to uzskata par bīstamu operāciju, jo procesā tiek izmantots liels daudzums ķīmisku savienojumu, kas nonāk gaisā un gruntsūdeņos.

Neskatoties uz to, tieši hidrauliskās laušanas metodei ASV var būt pateicīgi par to, ka tai izdevās krasi palielināt gāzes ieguvi no slānekļa gāzes atradnēm un kļūt par pasaules gāzes ieguves līderi, apdzenot šajā jomā Krieviju.

Eiropā slānekļa gāzes ieguve tikai sākas, tiek uzskatīts ka relatīvi lieli gāzes krājumi atrodami veselā virknē Eiropas valstu, tai skaitā arī Polijā un Ukrainā. Arī Ķīna paziņojusi par slānekļa gāzes ieguves uzsākšanu 2015. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!