Foto: AFP/Scanpix/LETA
Francija no 1. janvāra ieviesīs pati savu nodokli, kas tiks piemērots lieliem interneta un tehnoloģiju uzņēmumiem, pirmdien paziņoja valsts finanšu ministrs Bruno Lemērs.

Francija aktīvi iestājusies par jaunu tā dēvēto GAFA nodokli, kas nodēvēts pēc uzņēmumiem "Google", "Apple", "Facebook" un "Amazon", lai nodrošinātu, ka globālie lieluzņēmumi maksātu godīgu nodokļu daļu par savām vērienīgajām biznesa darbībām Eiropā.

"Neatkarīgi no nekā, nodoklis tiks ieviests 1. janvārī, un tas tiks noteikts visu 2019 .gadu, mums ienākumos gūstot aptuveni 500 miljonus eiro," preses konferencē norādīja Lemērs.

Zemās nodokļu likmes, kas Eiropā piemērotas ASV tehnoloģiju gigantiem, vairākkārt izraisījušas Eiropas valstu iedzīvotāju neapmierinātību, taču Eiropas Savienībā (ES) valda sašķeltība attiecībā uz šī jautājuma atrisināšanu.

Īrija, kurā atrodas vairāku ASV tehnoloģiju gigantu Eiropas galvenās pārvaldes mītnes, vada nelielu grupu valstu, kas uzskata, ka jaunais nodoklis izraisīs pretreakciju pret Eiropas uzņēmumiem un sadusmos ASV.

Jebkurām nodokļu izmaiņām nepieciešams saņemt vienbalsīgu ES dalībvalstu balsojumu.

Francijas lēmums ieviest šo nodokli varētu būt skaidrojams ar iekšzemes budžeta problēmām, Finanšu ministrijai lūkojot pēc jauniem ienākumu avotiem un ietaupījumiem.

Jau ziņots, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons, izrādot ievērojamu pretimnākšanu valsti satricinājušo "dzelteno vestu" protestu dalībniekiem, prezentējis jaunu izdevumu plānu, kas varētu palielināt budžeta deficītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!