Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Apelāciju tiesa Parīzē trešdien piesprieda Francijas telekomunikāciju uzņēmuma "Orange" vadītājam Stefanam Rišāram viena gada nosacītu sodu par līdzdalību publisko līdzekļu izšķiešanā saistībā ar 2008.gadā izmaksāto 404 miljonu eiro kompensāciju magnātam Bernāram Tapī.

Rišārs tolaik bija toreizējais Francijas finanšu ministres un tagadējās Eiropas Centrālās bankas prezidentes Kristīnes Lagardas biroja vadītājs.

Apelāciju tiesa 60 gadus veco Rišāru un vēl trīs apsūdzētos atzina par vainīgiem pēc tam, kad zemākas instances tiesa bija viņus attaisnojusi lietā, kurā iesaistītas vairākas augstas Francijas amatpersonas, tostarp bijušais valsts prezidents Nikolā Sarkozī.

Rišārs solīja pārsūdzēt tiesas spriedumu, kas paredz arī 50 000 eiro naudas sodu.

"Apsūdzības par līdzdalību publisko līdzekļu izšķiešanā nav pamatotas un pierādītas ar nekādiem pierādījumiem. Es tās pilnībā noraidu un pārsūdzēšu," paziņoja Rišārs.

Trešdien gaidāma "Orange" padomes sēde, lai lemtu par Rišāra nākotni kompānijā. Viņa amata termiņš beidzas nākamā gada vidū.

Francijas Ekonomikas ministrija solīja, ka padome "izdarīs secinājumus" pēc tiesas sprieduma. Francijas valdībai pieder 23% "Orange" kapitāldaļu.

Trešdienas Apelāciju tiesas spriedums paredz viena gada reālu brīvības atņemšanu un divu gadu nosacītu cietumsodu bijušajam Tapī advokātam Morisam Lanturnam.

Bijušajam tiesnesim Pjēram Estupam piespriests trīs gadu cietumsods.

Savukārt divu gadu nosacīts cietumsods piespriests Žanam Fransuā Rokšī, kurš savulaik vadīja valsts izveidoto aģentūru, kuras uzdevums bija vienoties ar "Credit Lyonnais" kreditoriem.

Magnāts un politiķis Tapī, kurš 3.oktobrī 78 gadu vecumā zaudēja četrus gadus ilgā cīņā ar vēzi, pats bija atzinies valsts apkrāpšanā.

2007.gadā toreizējā Francijas finanšu ministre Lagarda uzticēja privātai šķīrējtiesai atrisināt strīdu starp magnātu Tapī un banku "Credit Lyonnais", un 2008.gadā šķīrējtiesnesis lēma par labu Tapī.

Šķīrējtiesnesis nolēma, ka bankai "Credit Lyonnais", kuru magnāts apsūdzēja nemākulīgā darījuma īstenošanā, 1993.gadā pārdodot Tapī piederošo sporta apģērbu ražotāju "adidas", jāizmaksā uzņēmējam 404 miljoni eiro.

Tā kā banka "Credit Lyonnais" 1993.gadā piederēja valstij, kompensācija uzņēmējam bija jāizmaksā Francijas valsts kasei.

Lagardu tiesa jau iepriekš ir atzinusi par vainīgu nolaidībā. Viņas iesaiste kompensācijas izmaksā radīja aizdomas, ka spiedienu uz šķīrējtiesu izdarījis Sarkozī, kuru Tapī atbalstīja 2007.gada Francijas prezidenta vēlēšanās.

2017.gadā tiesa nolēma, ka Tapī ir jāatmaksā valstij saņemtā kompensācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!