Foto: AFP/Scanpix
Mīdīju audzētāji Francijas rietumos vērsušies pie valdības ar lūgumu nekavējoties sniegt ārkārtas palīdzību, lai kompensētu zaudējumus, ko radījusi pēkšņā mīdīju produkcijas apjoma krišanās par 90 procentiem, vēsta laikraksts "The Telegraph".

Mīdīju audzētāji līdz šim nepieredzēti vērienīgo ēdamgliemeņu bojāeju skaidro ar sliktajiem laika apstākļiem un jūras ūdens piesārņojumu. Nedienas sākušās apmēram pirms pusgada, un pēdējo nedēļu laikā audzētāji īstenojuši jau vairākus protestus, ielās izmetot kaudzēm tukšo gliemeņu čaulas un beigtās gliemenes, tādējādi cenšoties pievērst problēmai valdības uzmanību.

Audzētāji lēš, ka zaudējumi ir apmēram 20 miljoni eiro jeb 10 000 tonnas mīdīju, kas ir apmēram piektā daļa no visām valstī saražotajām ēdamgliemenēm. Vislielāko triecienu piedzīvojuši audzētāji Puatū-Šarantas reģionā, kas ir lielākais mīdīju audzētājs. Vietējie audzētāji baiļojas, ka tiks pilnībā izspiesti no mīdīju biznesa. Jau tagad vietējie restorāni, kuri piedāvā Francijā ārkārtīgi populāro delikatesi – mīdījas ar frī kartupeļiem – spiesti gliemenes nepieciešamajā daudzumā iepirkt no Nīderlandes, Īrijas un Itālijas.

Transporta un Zivsaimniecības ministrijas pārstāvis apstiprinājis, ka jau drīzumā cietušie mīdīju audzētāji varēs saņemt kopumā 1,5 miljonu eiro lielu kompensāciju no valsts.

Ievērojumu kritumu piedzīvojusi arī austeru ražošana. Pērn kāda slimība nogalināja 80 % pieaugušo austeru Francijas piekrastes fermās. Austeru ražošana Francijā sarukusi par vairāk nekā trešdaļu, kopš 2008.gada, kad Francijā tās skāris nāvējošais vīruss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!