Foto: AP/Scanpix/LETA

G20 valstu finanšu ministru un centrālo banku vadītāju tikšanās Džakartā sākusies ar Indonēzijas brīdinājumu, ka Ukrainas krīze apdraud ekonomiku atlabšanu pēc pandēmijas.

G20 grupa, kas apvieno pasaules lielākās ekonomikas, tostarp ASV un Ķīnu, sapulcējusies uz divu dienu sarunām Džakartā. Tikšanās organizēta hibrīdā formātā, dalībniekiem piedaloties klātienē un attālināti.

Sākotnēji bija plānots, ka sanāksme notiks Bali, bet koronavīrusa omikrona paveida uzliesmojuma dēļ tā tika pārcelta uz Indonēzijas galvaspilsētu.

Atklājot sanāksmi, Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo brīdināja par riskiem, ko Ukrainas krīze rada globālajai ekonomikai.

Vašingtona lēš, ka Krievija pie Ukrainas robežām savilkusi aptuveni 130 000 karavīru. Neskatoties uz šo spēku koncentrāciju, Krievija apgalvo, ka negrasās uzbrukt Ukrainai, un apsūdz Rietumus panikas celšanā.

Rietumi ir paziņojuši, ka Krievijai tiks piemērotas plašas ekonomiskās sankcijas, ja tā izdomās uzbrukt Ukrainai.

"Šis nav īstais laiks sāncensībām un jaunas spriedzes radīšanai, kas traucē (..) atveseļošanos, nemaz nerunājot par pasaules drošības apdraudējumu, kā tas notiek Ukrainā," norādīja Vidodo.

"Visām pusēm ir jāpārtrauc sāncensība un spriedze," paziņoja Indonēzijas prezidents.

ASV finanšu ministre Dženeta Jelena pirms G20 tikšanās intervijā ziņu aģentūrai AFP brīdināja par par turpmāko "globālo ietekmi", ja Rietumi virzīsies uz priekšu ar sankcijām pret Krieviju saistībā ar krīzi Ukrainā.

Sanāksmē tiks apspriesta arī straujā globālā inflācija, centrālajām bankām palielinot likmes un atsaucot pandēmijas laikā ieviestos milzīgos stimulus.

Sarunās tiks apspriesta arī nabadzīgo valstu parādu restrukturizācija un globālo veselības aprūpes sistēmu reforma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!