Foto: Shutterstock
Gada inflācija Igaunijā aprīlī samazinājusies līdz 13,5%, salīdzinot ar 15,3% iepriekšējā mēnesī, liecina Statistikas departamenta pirmdien publiskotie dati.

Salīdzinot ar pagājušā gada ceturto mēnesi, preču cenas Igaunijā palielinājušās par 13,6%, bet pakalpojumu cenas kāpušas par 13,1%.

Statistiķi norādīja, ka gada salīdzinājumā patēriņa cenas Igaunijā aprīlī visvairāk ietekmējis pārtikas un bezalkoholisko dzērienu sadārdzinājums, kas veidojis gandrīz divas trešdaļas no kopējā pieauguma, kā arī ar mājokli saistīto cenu izmaiņas, kas veidoja piektdaļu no kopējā patēriņa cenu kāpuma.

No pārtikas produktiem gada laikā visvairāk sadārdzinājies cukurs - par 86,1%, kā arī kakao - par 41,5%, olīveļļa - par 41,4%, mērces - par 40,9%, maizes produkcija - par 35,6% un vistas gaļa - par 35,1%.

Benzīna cenas Igaunijā aprīlī bijušas par 6,2% zemākas nekā pirms gada, bet dīzeļdegviela kļuvusi pa 12,5% lētāka.

Elektrība mājsaimniecībām gada laikā sadārdzinājusies par 49,4%, siltumenerģija kļuvusi par 15,6% dārgāka, cietā kurināmā cena augusi par 14,4%, savukārt gāzes cena sarukusi par 43,4%.

Salīdzinājumā ar martu patēriņa cenas Igaunijā pagājušajā mēnesī augušas par 2%, kas seko 0,7% mēneša inflācijai iepriekšējā mēnesī. Mēneša laikā vislielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām bijusi ar mājokli saistītu cenu izmaiņām, kas veidoja 70% no kopējā kāpuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!