Foto: Shutterstock
Gada inflācija Igaunijā maijā samazinājusies līdz 11,3%, salīdzinot ar 13,5% iepriekšējā mēnesī, liecina Statistikas departamenta publiskotie dati.

Salīdzinot ar pagājušā gada piekto mēnesi, preču cenas Igaunijā palielinājušās par 11,1%, bet pakalpojumu cenas kāpušas par 11,5%.

Statistiķi norādīja, ka gada salīdzinājumā patēriņa cenas Igaunijā maijā visvairāk ietekmējis pārtikas un bezalkoholisko dzērienu sadārdzinājums, kas veidojis gandrīz divas piektdaļas no kopējā pieauguma.

Gaļa un gaļas produkti maijā Igaunijā bijuši par 21,2% dārgāki nekā pirms gada, milti, graudaugi un graudaugu produkti kļuvuši par 23,8% dārgāki, svaigi augļi un ogas sadārdzinājušās par 26,8% un svaigu dārzeņu cena augusi par 38,4%, tikmēr svaigas zivis kļuvušas par 19,7% lētākas.

Benzīna cenas Igaunijā maijā bijušas par 12,9% zemākas nekā pirms gada, dīzeļdegviela kļuvusi pa 19,3% lētāka un gāzes cena kritusies par 43,2%.

Iepriekšējo reizi gada inflācija 11,3% nepārsniedza pērn janvārī, kad tā arī bija 11,3%.

Salīdzinājumā ar aprīli patēriņa cenas Igaunijā pagājušajā mēnesī saglabājušās stabilas, kas seko 2% mēneša inflācijai iepriekšējā mēnesī. Mēneša laikā vislielākā ietekme uz patēriņa cenu izmaiņām bijusi ar transportu saistītu cenu izmaiņām, automobiļu degvielas cenai sarūkot par 2% un maijā nopirkto lidmašīnu biļešu cenai samazinoties par 12%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!