Foto: Shutterstock
Vēl viens dramatisks dabasgāzes cenu lēciens ir izgaisinājis visas cerības, ka Eiropas cīņa ar inflāciju mazināsies, un finanšu tirgus dalībnieki gatavojas tālākam cenu pieaugumam, straujākam procentu likmju paaugstināšanas tempam un dziļākai ekonomikas lejupslīdei, raksta "Reuters".

Šī nedēļa sākās ar ASV bankas "Citi" ekspertu izteikto prognozi, ka inflācija Lielbritānijā līdz janvārim sasniegs pusgadsimta augstāko atzīmi – 18,6%. Prognoze izteikta, jo kārtējais dabasgāzes cenu kāpums neliecināja par palēnināšanos, Krievijai signalizējot par turpmākiem eksporta ierobežojumiem un Eiropas patērētājiem meklējot piegādes variantus, pirms sākusies ziema.

Gāzes cenas augustā ir palielinājušās par gandrīz 40%, bet šogad – par gandrīz 300%.

"Galvenais ir enerģija, enerģija un enerģija. Ir enerģētikas krīze un, būsim godīgi, elektroenerģijas cenas ir 10 reižu augstākas nekā pirms Covid-19, kas ir šoks visai sistēmai," norāda "Pictet Wealth Management" vecākais ekonomists Tomass Kosters.

"ASV un Eiropa atrodas dažādās situācijās. Mēs visi zinājām, ka Eiropas Ahilleja papēdis ir ārvalstu enerģija, un tagad viņi par to maksā," viņš uzsvēris, norādot uz Eiropas atkarību no Krievijas gāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!