Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas valsts dabasgāzes kompānijas "Gazprom" eksporta meitasuzņēmums "Gazprom Eksport" izsolē patērētājiem Baltijas valstīs pārdevis 420 miljonus kubikmetru dabasgāzes no izsolē piedāvātajiem 560 miljoniem kubikmetru, un gāzi iegādājušies Lietuvas un Igaunijas uzņēmumi.

Krievijas kompānijas paziņojumā teikts, ka 15.-17.martā izsolīti 80 piedāvājumi ar sešiem darījumu partneriem. Pircēju vidū ir Igaunijas kompānija "Eesti Gaas", kā arī Lietuvas kompānijas "Lietuvos energija", "Haupas" un "Achema".

Gāzes piegādes notiks šā gada otrajā-ceturtajā ceturksnī uz Kotlovkas gāzes sadales staciju, kas atrodas uz Baltkrievijas un Lietuvas robežas. 20 piedāvājumu, no kuriem katrā ir 57,7 tūkstoši kubikmetru gāzes dienā, tika izsolīti šā gada otrajam ceturksnim, vēl 20 piedāvājumu ir trešajam ceturksnim un 50 piedāvājumu - ceturtajam ceturksnim (apmēram 265 miljoni kubikmetru gāzes). Turklāt izsoles dalībniekiem tika piedāvāti 16 piedāvājumi, katrs 5,251 miljona kubikmetru apmērā, gāzes piegādēm uz Inčukalna gāzes glabātuvi Latvijā. Šiem dalībniekiem ir jābūt līgumam ar "Latvijas Gāzi" par gāzes glabāšanu Inčukalnā.

"Esam apmierināti ar mūsu otrās izsoles rezultātiem un izmantosim šo modeli arī citos gāzes tirgos Eiropā," komentēja "Gazprom Eksport" ģenerāldirektore Jeļena Burmistrova.

Igaunijas valsts gāzes kompānija "Eesti Gaas", kas piedalījās "Gazprom" gāzes izsolē, tuvāko dienu laikā noslēgs līgumu par gāzes piegādēm. Kompānija neatklāja iegādātās gāzes apmēru un cenu. Janvārī "Eesti Gaas" noslēdza trīs gadu līgumu ar "Gazprom" par gāzes piegādēm 2016.-2018.gadā, kas ļaus apmierināt Igaunijas patērētāju pieprasījumu.

Lietuvas valsts enerģētikas holdings "Lietuvos energija" un kompānija "Haupas", kas apgādā ar gāzi Druskininku pilsētu, izsolē iegādājās nelielu gāzes daudzumu par konkurējošu cenu, apstiprināja abu uzņēmumu vadītāji.

Arī Lietuvas minerālmēslojuma ražotājs "Achema", kas ir lielākais atsevišķais dabasgāzes patērētājs valstī, iegādājies nelielu gāzes daudzumu, kas uzņēmumam nepieciešams šā gada ceturtajā ceturksnī. Līdz šim gadam "Achema" gāzi iepirka tikai no "Gazprom" atbilstoši ilgtermiņa līgumiem. Tomēr šogad kompānija pirmo reizi iepirka gāzi no alternatīva piegādātāja - Norvēģijas uzņēmuma "Statoil". "Achema" līgums ar "Statoil" noslēgts līdz oktobrim, un plānots, ka atbilstoši šim līgumam "Achema" saņems ap 700 miljoniem kubikmetru gāzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!