Foto: AP/Scanpix

Pēc ilgiem strīdiem aptuveni 04:00 pēc vietējā laika Pekinā parakstīts līgums, ar kuru Krievijas dabasgāzes gigants "Gazprom" apņemas Ķīnai trīsdesmit gadus piegādāt līdz 38 miljardiem kubikmetru gāzes gadā, vēsta ārvalstu mediji.

Līguma parakstīšanas ceremonijā piedalījies arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins, kurš otrdien ieradās Ķīnā, kā arī Ķīnas Komunistiskās partijas "galva" Si Cdziņpiņs.

"Gazprom" prezidents Aleksejs Millers jau pasteidzies paziņot, ka šis ir pats lielākais "Gazprom" noslēgtais līgums par dabasgāzes piegādēm.

Krievijas telekanāls "Doždj", atsaucoties uz Millera iepriekš teikto vēstī, ka "Gazprom" no Ķīnas varētu saņemt avansa maksājumus par dabasgāzi, kuras piegādes Āzijas valstij plānots sākt 2018. gadā.

Atbilstoši līguma nosacījumiem, dabasgāzes piegādes apjoms līguma darbības laikā var tikt palielināts no 38 miljardiem kubikmetru līdz pat 60 miljardiem kubikmetru gadā.

Sarunas starp "Gazprom" un Ķīnas energokompāniju CNPC par dabasgāzes piegādes līgumu ilga vairākus gadus. Priekšlīgums par dabasgāzes piegādēm tika parakstīts jau 2009. gadā, bet līdz šim abas puses nespēja vienoties par gāzes cenu - "Gazprom" vēlējās saņemt 400 ASV dolārus par 1000 kubikmetriem gāzes, bet Ķīnas puse uzstāja, ka cenai nevajadzētu pārsniegt 360 ASV dolārus par 1000 kubikmetriem. Cena, kas paredzēta nule kā noslēgtajā līgumā, netiek atklāta. 


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!