Foto: ITAR TASS/Scanpix/LETA

Krievijas enerģētikas uzņēmums "Gazprom" samaksājis 2,9 miljardus dolāru Ukrainas uzņēmumam "Naftogaz", lai noregulētu ieilgušo strīdu par tranzīta izmaksām gāzes transportēšanai uz Eiropu, piektdien, 29. decembrī, paziņoja kompānija.

""Gazprom" veicis 2,9 miljardu dolāru maksājumu atbilstoši Stokholmas arbitrāžas tiesas lēmumam," pavēstīja "Gazprom" preses pārstāve.

"Gazprom" vadītājs Aleksejs Millers pagājušajā nedēļā pieņēma noregulējuma nosacījumus, ko sākotnēji jau 2018. gada februārī Stokholmā lika izpildīt arbitrāžas tiesa.

"Gazprom" lēmumu maksāt tiesas noteikto summu "Naftogaz" pieņēma pēc abu pušu 20. decembrī panāktās vienošanās par Krievijas gāzes tranzītu uz Eiropu.

"Naftogaz" izpilddirektors Jurijs Vitrenko apstiprinājis naudas pārskaitīšanu no "Gazprom".

Stokholmas arbitrāžas tiesa 2018. gada 28. februārī "Naftogaz" un "Gazprom" strīdā par gāzes tranzītu lēma par labu Ukrainas kompānijai un lika "Gazprom" samaksāt "Naftogaz" 2,56 miljardu dolāru kompensāciju par saistību nepildīšanu attiecībā uz tranzīta apjomu.

Tiesvedība Stokholmas arbitrāžas tiesā starp abām kompānijām par gāzes piegādēm Ukrainai un tranzītu ilgst kopš 2014. gada.

Viena no "Naftogaz" prasībām pret "Gazprom" bija par līgumā noteiktā minimālā gāzes tranzīta apjoma nesasniegšanu. Saskaņā ar līgumu minimālais apjoms, kas "Gazprom" jātransportē caur Ukrainu, ir 110 miljardi kubikmetru gāzes gadā, taču 2009.-2013. gadā ikgadējais apjoms bija aptuveni 94 miljardi kubikmetru gāzes.

Stokholmas arbitrāžas tiesa 2018. gada 28. februārī nosprieda, ka par nepietiekamajiem tranzīta apjomiem "Gazprom" jāmaksā "Naftogaz" kompensācija 4,63 miljardu dolāru apmērā. Ņemot vērā arbitrāžas tiesas apmierināto "Gazprom" pretprasību "Naftogaz" samaksāt parādu par piegādāto gāzi 2,019 miljardu dolāru apmērā, Krievijas kompānijai maksājamā kompensācija tika samazināta līdz 2,56 miljardiem dolāru.

Taču "Gazprom" kompensāciju atteicās maksāt un arbitrāžas tiesas lēmumu pārsūdzēja Stokholmas apelāciju tiesā, kur sēdes bija paredzētas nākamā gada septembrī-oktobrī.

Tikmēr "Naftogaz" centās panākt parāda piedziņu citu valstu tiesās un "Gazprom" aktīvu arestu Šveicē, Lielbritānijā, Nīderlandē un Luksemburgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!