Foto: RIA Novosti/Scanpix

Krievijas gāzes koncerns "Gazprom" piektdien paziņoja, ka gāzesvada "Nord Stream" galvenās kompresoru stacijas vienīgā strādājošā gāzes sūknēšanas bloka tehniskās apkopes laikā konstatētas tehniskas problēmas un līdz to novēršanai gāzesvads nestrādās.

Kā pavēstīja "Gazprom", apkopes darbu laikā atklāta eļļas noplūde un līdz iekārtu salabošanai gāzes transportēšana pa "Nord Stream" pilnībā apturēta.

Enerģētikas gigants pagaidām nav sniedzis informāciju, par to, cik ilgā laikā iekārtas varētu tikt salabotas.

Jau ziņots, ka trešdien "Nord Stream" galvenās kompresoru stacijas vienīgais strādājošais gāzes sūknēšanas bloks tika apturēts uz trim dienām apkopes un plānveida profilaktisko darbu dēļ, līdz ar to gāzes sūknēšana no Krievijas uz Vāciju tika pārtraukta. Gāzes piegādi uz Vāciju bija paredzēts atsākt sestdien.

"Gazprom" no 27.jūlija samazināja gāzes piegādi uz Eiropu pa "Nord Stream" līdz piektdaļai cauruļvada jaudas, kā ieganstu minot, ka jāremontē kompresoru stacijas turbīna, bet vēl nav saņemta cita Kanādā izremontēta turbīna. Šīs turbīnas remonts tika veikts kompānijas "Siemens Energy" meitasuzņēmumā Kanādā.

Sākumā šis turbīnas nogādāšana atpakaļ kavējās Krievijai noteikto sankciju dēļ, taču 17.jūlijā Kanādas valdība atļāva izņēmumu sankciju režīmā un tūlīt pēc tam turbīna ar lidmašīnu tika aizvesta uz Vāciju. No turienes turbīna jānogādā kompresoru stacijā "Portovaja" Ļeņingradas apgabalā, taču Krievija kavējas izsniegt ievešanas dokumentus.

Jūnija vidū "Gazprom" samazināja piegādi pa "Nord Stream" līdz 40% cauruļvada jaudas, apgalvojot, ka tas tiek darīts tāpēc, ka sankciju dēļ kavējas turbīnas saņemšana no Kanādas. Vācijas amatpersonas uzsvērušas, ka šāds Krievijas lēmums pieņemts politisku, nevis tehnisku iemeslu dēļ, jo Rietumvalstis atbalsta Ukrainu ar ieroču piegādēm un sankcijām Maskavai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!