Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Aizvien pieaugošā protekcionisma ietekmi uz finanšu tirgiem šobrīd ir izdevies ierobežot, otrdien publiskotajā ziņojumā norāda Eiropas Centrālās bankas (ECB) analītiķi, kuri vienlaikus brīdina par krietni plašākiem riskiem finansiālajai stabilitātei, ja tirdzniecības karš pieņems globālus apmērus.

"Ar tarifiem saistīto ziņu kopējā ietekme uz akciju un obligāciju tirgiem šobrīd, šķiet, ir visai ierobežota un līdzsvarota," norāda analītiķi, kas gan piebilst, ka tieši ietekmētie uzņēmumi un sektori cietuši krietni vairāk.

"Taču tirdzniecības kara eskalācija, kad visas valstis nosaka muitas nodevas importam no citām citu valstīm, varētu izraisīt krietni spēcīgākas korekcijas finanšu tirgos," brīdina analītiķi.

ECB analītiķu ziņojums publiskots, noslēdzoties gadam, kuru raksturoja protekcionisma draudu eskalācija un ASV prezidenta Donalda Trampa ieviesti pasākumi, jo sevišķi pret pasaulē otru lielāko ekonomiku Ķīnu.

Analītiķi skaidro, ka simetriskā reakcija ASV un eirozonā liecina, ka finanšu tirgi tarifu pieaugumu vērtē kā zaudējumus izraisošu situāciju visām iesaistītajām pusēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!