Foto: Reuters/Scanpix
Grieķi referendumā varētu atbalstīt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, liecina aptauju dati.

Divas aptaujas, kas veiktas neilgi pirms valsts premjers Aleks Ciprs 26.jūnijā paziņoja par referenduma norisi, liecina, ka vairums grieķu atbalsta vienošanos ar aizdevējiem, vēsta "Reuters".

"Alco" institūta dati liecina, ka aptuveni 57% grieķu vēlētos, lai valdība panāk vienošanos un piekrīt aizdevēju piedāvājumam, tikmēr 29% vēlētos, lai Grieķija nepiekrīt aizdevēju izvirzītajiem nosacījumiem. "Alco" aptaujā piedalījās 1000 respondentu.

Savukārt "Kapa" institūta dati liecina, ka 47,2% grieķu atbalsta vienošanos ar aizdevējiem, kamēr pret to ir 33% valsts iedzīvotāju. "Kapa" aptaujā piedalījās 1005 respondentu.

Kā zināms, svētdien, 5. jūlijā Grieķija notiks referendums, kurā iedzīvotājiem būs jāizlemj, vai valdībai jāpieņem starptautisko kreditoru finanšu priekšlikumi.

Eirozonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Ciprs pirmdienas vakarā atzina, ka šis referendums var maksāt viņam premjera amatu, ja vēlētāji pieņemtu kreditoru priekšlikumus. "Mēs respektēsim šo lēmumu," sacīja Ciprs.

Tikmēr pirmdien Atēnās un Tesalonikos ielās devās apmēram 17 000 cilvēku, lai protestētu pret pēdējo starptautisko kreditoru vienošanās priekšlikumu, apsūdzot aizdevējus šantāžā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!