Foto: AFP/Scanpix
Parādu novārdzinātā Grieķija piektdien spēra soli pretī trešajai starptautiskā glābšanas aizdevuma programma, formāli lūdzot Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) palīdzību, tomēr anonīmi avoti atklāja, ka "loģistikas problēmu" dēļ kavējas sarunu Atēnās sākums.

Grieķijas valdība, kas vēlas panākt trīs gadu aizdevuma 86 miljardu eiro apmērā, lai novērstu finanšu sabrukumu un haotisku izstāšanos no eiro zonas, sākotnēji plānoja iztikt bez SVF palīdzības, jo uzskata, ka fonds pārāk uzstāj uz stingriem taupības pasākumiem.

Tomēr vēstulē SFV izpilddirektorei Kristīnei Lagardai  Grieķijas finanšu ministrs Eiklīds Cakalots norādīja, ka Grieķija "vēlas saņemt jaunu aizdevumu" no SVF.

Viņš norādīja, ka Grieķijas parlaments ir pieņēmis divus likumus, kas paredz vairākas stingras reformas, kuras ir pieprasījuši aizdevēji, tostarp nodokļu paaugstināšanu un pensiju sistēmas pārskatīšanu, kas ir solis uz to, lai izdotos panākt vienošanos.

"Grieķijas varas iestādes ir apņēmušās īstenot vairākus politikas soļus, kas veicinātu finanšu ilgtspēju, stiprinātu fiskālo stabilitāti, ekonomiskos pielāgojumus sadalītu godīgi," vēstulē, kas datēta ar 23.jūliju, rakstījis Grieķijas finanšu ministrs. Vēstule publiskota piektdien.

"Uzskatām, ka paies vairāki ceturkšņi līdz Grieķijas ekonomika tiks galā ar šiem izaicinājumiem un atgriezīsies uz spēcīga un ilgtspējīga ceļa uz izaugsmi ar godīgumu un sociālo iekļaušanu," viņš piebilda.

SVF apstiprināja, ka ir saņemts lūgums, sakot, ka tagad ar Grieķijas un Eiropas Savienības (ES) institūcijām tiks runāts par sarunu par nākamo glābšanas aizdevumu termiņiem un veidu.

Cakalots teica, ka Grieķija, ka divas reizes kopš 2010.gada ir saņēmusi ES, Eiropas Centrālās bankas (ECB) un SVF glābšanas aizdevumus, jau ir formāli lūgusi trīs gadu aizdevumu no eiro zonas glābšanas fonda - Eiropas Stabilitātes mehānisma.

Pašreizējā palīdzības programma Grieķijai no SVF beidzas 2016.gada sakumā, bet vēstule, šķiet, ir labas gribas žests, jo tehniski jauns lūgums nav nepieciešams.

Lūguma vēstule nosūtīta laikā, kad kavējas sarunu par aizdevuma vienošanās pabeigšanu sākums. Sarunu delegācija no aizdevēju puses Atēnās nav bijusi vairāk nekā gadu, kura laikā starp abām pusēm ir pieaudzis naidīgums.

Grieķijas valdība ceturtdien paziņoja, ka delegācija Atēnās ieradīsies piektdien, lai sāktu sarunas, bet Eiropas Komisijas preses pārstāve paziņoja, ka sarunas sāksies "tuvāko dienu laikā", bet to norises vieta vēl neesot noteikta.

"Misija tiek gatavota. Joprojām runājam par vietu, jo mums ir jāatrod pieejama vieta darbam ministriju tuvumā," atklāja anonīms avots, kas saistīts ar sarunām.

Abas puses izjūt spiedienu panākt glābšanas aizdevumu līdz 20.augustam, kad Grieķijai ir jāatmaksā ECB 3,2 miljardi eiro, ko pašlaik tā nespēj veikt.

SVF ceturtdien brīdināja, ka vienošanās pabeigšana nebūs viegla, jo paredz Grieķijai īstenot sāpīgas reformas.

Fonds, kas piedalījās arī abos iepriekšējos Grieķijas glābšanas aizdevumos, paziņoja, ka šoreiz piedalās vien ar nosacījumu, ja aizdevēji no Eiropas samazina Grieķijas parādu nastu līdz līmenim, kas uzskatāms par ilgtspējīgu.

Ceturtdienas rītā Grieķijas parlaments pieņēma otro likumu paketi par aizdevēju prasītajām reformām, tostarp izmaiņas tieslietu sistēmā, banku noguldījumu aizsardzības plānu un banku likviditātes palielinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!