Foto: AFP/Scanpix
Grieķijas valdība oficiāli paziņojusi par veiksmīgo valsts parāda vērtspapīru apmaiņas darījumu ar privātajiem kreditoriem, kas nozīmē, ka Atēnām ir izdevies izbēgt no valsts defolta, vēsta ārvalstu mediji.

Grieķijas Finanšu ministrija paziņojusi, ka darījuma nosacījumiem piekrituši 85,8% privāto Grieķijas obligāciju turētāju. Lai parāda vērtspapīru apmaiņas darījums notiktu, Atēnām vajadzēja saņemt ne mazāk kā 75% kreditoru piekrišanu.

Galīgais termiņš, kad Atēnām ar kreditoriem vajadzēja vienoties par brīvprātīgo parāda vērtspapīru mijmaiņu, Grieķijas obligācijas apmainot pret zemākas vērtības ilgtermiņa parādsaistībām, bija ceturtdienas vakars.

Optimistiskā Grieķijas valdības paziņojuma ietekmē akciju cena tirdzniecības biržā Atēnās palielinājusies par 4%, kas veicināja citu fondu indeksu paaugstinājumu. Vācijas un Francijas biržu indeksi palielinājušies par 2,5%, britu "FTSE 100" pieauga par 1,2%, bet ASV "Dow Jones" pieaudzis par 0,6%, vēsta raidorganizācija BBC.

Iepriekš Atēnas paziņoja, ka vairumam valsts parādzīmju turētāju, tostarp bankām un pensiju fondiem, ir jāpiekrīt viņu rīcībā esošo Grieķijas parāda vērtspapīru vērtības samazinājumam par 53,3%.

Grieķijai vajadzēja pārliecināt kreditorus norakstīt 107 miljardus eiro (75 miljardus latu). Vērtspapīru kopējā vērtība tagad veido 206 miljardus eiro (145 miljardus latu).

Eiropas Savienība (ES) un SVF iepriekš paziņoja, ka vienošanās izgāšanās par obligāciju apmaiņu pret mazāk vērtīgiem ilgtermiņa parāda vērtspapīriem nozīmētu to, ka Grieķija nevarētu saņemt otro aizdevuma daļu 130 miljardu eiro (91 miljarda latu) apmērā. Tas savukārt nozīmētu valsts defoltu.

ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Oli Rēns sacījis, ka Grieķijas un investoru darījums ir ļoti nepieciešams stabilitātes saglabāšanai eiro zonā, un labāka varianta Grieķijas vērtspapīru turētājiem nebūs.

"Ir svarīgi, lai investori novērtētu centienus Eiropā, kas ir veltījusi maksimālus pūliņus brīvprātīgajai ilgtermiņa saistību apmaiņai, un lai viņi [investori] saprastu: grieķu programmas izpildei nepieciešama viņu pilna dalība," sacīja ES komisārs.

Jau ziņots, ka Grieķijas uzdevums ir samazināt valsts parādu no pašreizējiem 160% no valsts iekšzemes kopprodukta (IKP) līdz 120% 2020.gadā. 2010.gadā Atēnas jau saņēma aizdevumu no SVF un ES 109 miljardu eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!