Foto: AFP/Scanpix
Grieķijas valdošās koalīcijas sarunas par taupības pasākumiem trešdienas vakarā beidzās, nepanākot pilnīgu vienošanos, jo neizdevās pārvarēt domstarpības jautājumā par pensiju piemaksu samazināšanu, ceturtdienas naktī paziņoja premjerministra Luka Papadema birojs.

Premjers astoņu stundu ilgajās sarunās ar triju partiju līderiem mēģināja vienoties par taupības pasākumiem, kas jāīsteno, lai Grieķija saņemtu starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu savas ekonomikas glābšanai.

Sarunās tika panākta vienošanās par "visiem plāna punktiem, izņemot vienu", paziņoja premjera birojs, kas vēl cer panākt pilnīgu vienošanos līdz ceturtdienas vakaram.

Pēc koalīcijas sarunu beigām Eiropas Savienības (ES), Starptautiskā valūtas fonda (SVF) un Eiropas Centrālās bankas (ECB) pārstāvji sāka tiešas sarunas ar Papademu. Šo sarunu mērķis ir noslēgt vienošanos pirms eiro zonas finanšu ministru sanāksmes, kas ceturtdien paredzēta Briselē.

Vienošanās par jauniem taupības pasākumiem, kurus pieprasa starptautisko aizdevēju "trio" ES, SVF un ECB, un par banku piekrišanu norakstīt parādus dotu iespēju Grieķijai saņemt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu.

Grieķijai 20.martā ir jāatmaksā savu obligāciju turētājiem 14,5 miljardi eiro (10 miljardi latu). Ja līdz šim laikam valsts nedabūs starptautiskā aizdevuma kārtējo porciju, tā piedzīvos bankrotu.

Starptautiskie aizdevēji ir pieprasījuši par 20% samazināt minimālo algu, kuras apmērs Grieķijā sasniedz 750 eiro (527 latus), par 15% samazināt piemaksas pie pensijām un atlaist no darba 15 tūkstošus sabiedriskajā sektorā strādājošo, lai samazinātu milzīgo ierēdņu armiju.

Papadems trešdienas naktī sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem piekrita šo pasākumu plānam, bet Grieķijas sociālistu partijas PASOK, partijas "Jaunā demokrātija" un galēji labējās partijas LAOS pārstāvji saņēma 50 lappušu garo plānu tikai trešdienas rītā.

Trešdien notikušajās koalīcijas sarunās visvairāk laika tika veltīts, apspriežot pensiju piemaksu samazināšanu, sacīja LAOS līderis Georgs Karacaferis. Papadema birojs paziņoja, ka Karacaferis sarunās izteicis daudzus iebildumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!