Foto: Reuters/Scanpix

Grieķijai nākamo trīs gadu laikā būs nepieciešami vēl 50 miljardi eiro, tai skaitā 36 miljardi eiro no Eiropas Savienības (ES) aizdevējiem, lai stabilizētu valsts finansiālo situāciju, ceturtdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Ziņojumā par Grieķijas finansiālajām vajadzībām SVF arī samazināja valsts ekonomiskās izaugsmes prognozi no 2,5% līdz 0%.

SVF norādīja, ka izmaiņas Grieķijas politikā un tās finansiālajās prognozēs kopš 2015.gada sākuma ir "ievērojami palielinājušas [Grieķijas] finansiālās vajadzības".

Fonds arī norādīja, ka pašreizējie Grieķijas un ES aizdevēju priekšlikumi nerisina šo problēmu.

"Grieķija turpmāk saskarsies ar ievērojami lielākām finansiālajām vajadzībām nekā mēs domājām pagājušajā gadā," žurnālistiem pavēstīja augsta ranga SVF amatpersona.

Grieķijai "būs nepieciešams daudz visaptverošāks parāda apkalpošanas process, lai nodrošinātu, ka parāds paliek ilgtspējīgs," sacīja amatpersona.

SVF uzsvēra, ka īpaši svarīga ir nepieciešamība pagarināt Grieķijas oficiālā parāda atmaksas termiņu no 20 līdz 40 gadiem.

Jau vēstīts, ka eiro zonas valstu finanšu ministri telekonferencē trešdienas vakarā nolēma, ka neapspriedīs iespējas piešķirt jaunu aizdevumu Grieķijai, kamēr nebūs zināms svētdien paredzētā referenduma rezultāts.

Eiro zonas valstu finanšu ministri 27.jūnijā nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Balsojuma "nē" gadījumā Grieķijas valdība varētu arī atkāpties.

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!