Foto: AFP/Scanpix
Eirozonas finanšu ministri tikšanās laikā Luksemburgā pirmdien atlika lēmumu par starptautiskā aizdevuma nākamā maksājuma piešķiršanu Grieķijai, vienlaikus solot, ka nepieļaus Grieķijas maksātnespēju vai izstāšanos no eirozonas, otrdien informē raidsabiedrība BBC.

Lai arī Grieķija uzsvērusi, ka tai jau oktobrī valsts kasē var pietrūkt naudas aktuālo izdevumu segšanai, solītais astoņu miljardu eiro (5,6 miljardu latu) pārskaitījums nav gaidāms ātrāk par novembri.

Kā skaidroja Eirogrupas vadītājs, Luksemburgas premjerministrs  Žans Klods Junkers, Grieķijas valdība tiek aicināta nodrošināt lielāku budžeta līdzekļu ietaupījumu 2013. un 2014.gadā.

Kā ziņots, Grieķija nav iekļāvusies starptautisko aizdevēju izvirzīto prasību rāmjos attiecībā uz valsts budžetu.

Projekts paredz, ka 2011.gada valsts budžeta deficīts būs 7,6% līdz 8,5% no iekšzemes kopprodukta, bet 2012.gadā - 6,5% līdz 6,8% no IKP, teikts Grieķijas Finanšu ministrijas paziņojumā, kas izplatīts pēc valdības ārkārtas sēdes.

8,5% deficīts 2011.gadam atzīts par "galīgo" rādītāju.

Mediji vēsta, ka valdības lēmums paredz īstenot starptautisko aizdevēju pieprasīto valsts pārvaldes samazināšanu, nosakot, ka uz "darba rezervi" tiks nosūtīti 30 000 no aptuveni 750 000 Grieķijas ierēdņu. Viņiem krasi samazinās atalgojumu un, ja gada laikā viņi nebūs atraduši citu darbu, viņus varēs atlaist. Grieķijas valsts televīzijas informē, ka lielākā daļa ierēdņu, kurus skars samazinājums, jau ir sasnieguši 60 gadu vecumu un saņem pensiju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!