Foto: Reuters/Scanpix

Pirmdien pulksten 20.00 pēc Latvijas laika Briselē plānotā eirozonas līderu ārkārtas sanāksme par situāciju Grieķijā, liecina Eiropas Savienības (ES) Padomes publiskotā informācija.

Savukārt pāris stundas pirms līderu sanāksmes ap pulksten 13.30 tiksies eirozonas finanšu ministri.

Jau ziņots, ka Grieķijas sarunas ar ES, Eiropas Centrālo banku (ECB) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, šonedēļ izvērtušās arvien asākā vārdu apmaiņā, un amatpersonas sāka jau atklāti apspriest iespējamo Grieķijas aiziešanu no eirozonas.

Tāpat par draudīgu risku, kas sagaida Grieķiju, ja sarunas neizdotos, brīdinājusi arī valsts centrālā banka. Tikmēr valsts iedzīvotāji, baidoties no banku sistēmas sabrukuma, strauji tukšo savus banku kontus, izņemot ievērojamus naudas līdzekļus - kopš šī gada sākumā, kā liecina "Bloomberg" informācija, no Grieķijas bankām izņemti jau teju 30 miljardi eiro.

Pagājušās nedēļas ceturtdienā, 18.jūnijā,  Luksemburgā notikusī eirozonas finanšu ministru sanāksme beigusies bez vienošanās par Grieķijas parādu krīzi,  - plānojot turpmāko rīcību, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks paziņoja, ka pirmdien, 22.jūnija,  notiks eirozonas līderu ārkārtas sanāksme par situāciju Grieķijā.

Kā liecina aģentūras "Bloomberg" informācija, Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs neilgi pirms šīs sanāksmes aizdevējiem telefonsarunā piedāvājis jaunus priekšlikumus  par "abpusēji izdevīgu vienošanos", kura varētu beidzot izbeigt Grieķijas parādu krīzi.

Jaunais Cipra piedāvātais plāns paredz likvidēt iespēju priekšlaicīgi pensionēties, palielināt nodokļus vidēju algu saņēmējiem un bagātākajiem valsts iedzīvotājiem, kā arī Ciprs piekritis paaugstināt valsts nodevas tiem uzņēmējiem, kas gada laikā guvuši vismaz 500 000 eiro peļņu.

"Bloomberg" gan nav publicējis izvērstāku Cipra piedāvājuma aprakstu.

Tikmēr Eiropadomes prezidents Donalds Tusks kliedējis optimismu pirms gaidāmās sanāksmes, norādot, ka  jāatbrīvojas no jebkādām ilūzijām, ka ir iespējams maģisks risinājums Eiropas līderu līmenī. "Nebūs detalizētu tehnisku sarunu. Tas ir finanšu ministru darbs," paziņojis Tusks.

"Samita mērķis ir pārliecināties, ka mēs visi saprotamies, un saprotam viens otra nostāju un mūsu lēmumu sekas," skaidrojis Tusks.

Vēstīts, ka Grieķijai 30.jūnijā jāatmaksā SVF 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi ECB, un, nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas valsts palikšanu eirozonā padarīs par faktiski neiespējamu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!