Foto: AP/Scanpix
Ja Atēnas līdz 30.jūnijam nepanāks vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, Grieķijas izstāšanās no eirozonas kļūs neizbēgama, prognozējis pieredzējušais Eiropas Komisijas (EK) komisārs no Vācijas Ginters Otingers.

"Grieķijas izstāšanās no eirozonas nav mūsu mērķis, bet tas kļūs nenovēršami, ja līdz 30.jūnijam netiks panākta vienošanās," sacījis digitālas ekonomikas un sabiedrības komisārs Otingers.

Viņš, kā vēsta "Reuters", arī piebildis, ka Eiropas Savienība (ES) darīs visu iespējamo, lai vienošanos tomēr panāktu.

Ziņots, ka eirozonas finanšu ministru sanāksme ceturtdien beigusies bez vienošanās Grieķijas jautājumā, ministri atkal tiksies sestdien, 27.jūnijā.

Nedaudz optimistiskāku viedokli par Grieķiju paudusi aģentūra "Bloomberg", kuras analītiķi uzskata, ka 30.jūnija maksājuma nokavēšana tūlītējas kritiskas sekas Grieķijai neradītu. Medija analītiķi lēš, ka Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) lēnā un garā procesā sāktu Atēnām atgādināt, ka parāds jāatmaksā, kā arī publiskotu Grieķijas vārdu parādnieku sarakstā, kur šobrīd jau atrodas Zimbabve, Sudāna un Somālija. Tāpat, kā analizē "Bloomberg", Grieķija ap 2017.gada vasaru tiktu izslēgta no SVF.

Daudz bīstamāk, kā uzskata "Bloomberg", Grieķijai būtu 20.jūlijā nokavēt 3,5 miljardu eiro maksājumu, kas jāpārskaita Eiropas Centrālajai Bankai (ECB). Šādā gadījumā ECB tūlītēji liegtu Grieķijas piekļuvi ECB ārkārtas likviditātes fonda (ELA) līdzekļiem, kas šobrīd ir vienīgais finanšu avots, kas aizvien nodrošina Grieķijas banku izdzīvošanu.

Grieķijas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, strupceļā atrodas jau piecus mēnešus, pusēm nespējot vienoties par vairākiem jautājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!