Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas sarunas ar Eiropas Savienību (ES), Eiropas centrālo banku (ECB) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par pēdējo 7,2 miljardu eiro maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, strupceļā atrodas jau piecus mēnešus, pusēm nespējot vienoties par vairākiem jautājumiem.

Grieķijai 30. jūnijā jāatmaksā SVF 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi ECB, un, nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas valsts palikšanu eirozonā padarīs par faktiski neiespējamu.

Viens no iespējamajiem scenārijiem, kas šādā gadījumā sagaidītu Grieķiju, būtu atgriešanās pie vecās valūtas - drahmas, vēsta "Forbes". Lai gan mediji un ekonomikas eksperti pret šādu iespējamību izturās skeptiski, tā aizvien ir viena no populārākajām versijām, kas varētu notikt ar Grieķiju.

Drahma par valsts oficiālo valūtu kalpoja līdz 2001.gada 1.janvārim, kad to oficiāli nomainīja vienotā Eiropas valūta - eiro. Ja Grieķija patiešām arī atteiktos no eiro,  tad tas būtu pirmais šāda veida precedents eirozonā. Līdz šim neviena valsts no eirozonas nav izstājusies. Vācijas valdība arī brīdinājusi, ka šobrīd eirozonā nav pat izstrādāts mehānisms, kā tieši šāda izstāšanās no eirozonas varētu notikt.

Vēstīts, ka ceturtdienas vakarā eirozonas finanšu ministru sanāksme beigusies bez vienošanās Grieķijas jautājumā, pavēstījis Somijas finanšu ministrs Aleksandrs Stubs. Avoti vēsta, ka sestdien, domājams, notiks jauna sanāksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!