Foto: LETA

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektore Kristīne Lagarda paziņojusi, ka 5.jūlijā plānotajam Grieķijas referendumam par starptautisko kreditoru priekšlikumiem nebūs juridiskā spēka.

Intervijā raidsabiedrībai BBC Lagarda norādījusi, ka referendums notiks pēc 30.jūnija, kad finanšu atbalsta programma jau būs beigusies. Viņa skaidro, ka iedzīvotāji balsos par kreditoru piedāvājumu, kas vairs nebūs aktuāls.

Izpilddirektore atzīmējusi, ka 30.jūnijā beidzas Eiropas stabilitātes mehānismu termiņš, ko piešķir no eirozonas krīzes finansējuma fonda. Lagarda sacīja, ka tā ir atsevišķa vienošanās, tāpēc SVF turpināšot savu atbalsta programmu. Sarežģījums slēpjas faktā, ka līdz 30.jūnijam Grieķijai jāveic 1,7 miljardu ASV dolāru liels pārskaitījums SVF, ko bez Eiropas kreditoru palīdzības valsts nespēj paveikt.

Vienlaikus Lagarda piebilda, ka Grieķijas valdībai vēl ir laiks mainīt lēmumu un pieņemt kreditoru piedāvājumu. Gadījumā, ja Grieķijas vēlētāji referendumā paudīs stingru atbalstu Grieķijas palikšanai eirozonā un ekonomikas glābšanā, tad Grieķijas kreditori būšot gatavi atsākt pārrunas, sacīja Lagarda.

Jau vēstīts, ka Grieķijas parlaments balsojumā sestdienas naktī apstiprināja ierosinājumu nākamnedēļ rīkot referendumu jautājumā par to, vai Grieķijai jāpieņem starptautisko kreditoru nosacījumi attiecībā uz finansiālo palīdzību.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs paredz, ka iedzīvotāji nobalsos pret "valsts kreditoru ultimātam", tāpēc ar pārliecību norādīja, ka "pēc šī lepnā "nē" paušanas valsts pārrunu vešanas spēks ar tās kreditoriem tiks stiprināts."

Kā zināms, sestdien Eirozonas finanšu ministri trīs stundas ilgās sarunās Briselē vienojušies, ka palīdzība Grieķijai netiks pagarināta pēc 30.jūnija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!