Grieķijas premjers Aleksis Ciprs rosinājis referendumu, piedāvājot valsts iedzīvotājiem pašiem izvēlēties pieņemt vai noraidīt vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem, sestdien vēsta ārvalstu mediji.

Ciprs noteicis, ka referendums notiks 5.jūlijā. Šo viņa iniciatīvu sestdien ārkārtas sēdē apspriedīs Grieķijas parlaments.

Vēršoties pie valsts iedzīvotājiem, Ciprs paziņojis, ka referendumu nepieciešams sasaukt, jo starptautiskie partneri mēģina Grieķijai piedāvāt neizpildāmus nosacījumus - valstij ir uzstādīts ultimāts, uz kuru jāatbild, ņemot vērā tautas gribu.

Pēc Cipra teiktā, starptautisko aizdevēju piedāvājums pasliktinās situāciju Grieķijas darba tirgū un vedīs pie nodokļu pieauguma.

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji piektdien piedāvāja Grieķijai pagarināt palīdzības programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai šajā nedēļas nogalē ir jāpanāk vienošanos.

Aizdevēji ir gatavi ātri izmaksāt Grieķijai 1,8 miljardus eiro no Eiropas Centrālās bankas (ECB) rīcībā esošo Grieķijas obligāciju peļņas, lai tā varētu otrdien, 30.jūnijā, atmaksāt 1,5 miljardus eiro Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF), ja Grieķijas parlaments apstiprinās reformas, liecina aģentūras AFP rīcībā nonācis aizdevēju priekšlikums.

Tālāk finansējums Grieķijai tiktu piešķirts no eiro zonas krīzes finansējuma fonda - Eiropas stabilitātes mehānisma - un līdzekļiem, kas šobrīd veltīti Grieķijas banku atbalstam.

Kopā Grieķija piecu mēnešu laikā saņemtu 12 miljardus eiro.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!