Foto: AFP/Scanpix

Trešdien Grieķijas parlaments negatīvi reaģējis uz Eiropas Savienības (ES) aizdevēju piedāvājumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jau vēstīts, ka Grieķijas valdība otrdien iesniegusi parlamentam apstiprināšanai vienošanās nosacījumus par jauna aizdevuma saņemšanu no starptautiskajiem aizdevējiem.

Pirms gaidāmās plašākas apspriedes parlamentā reformu piedāvājuma pakete tika izskatīta parlamenta komitejā. Tajā diskusijas ik pa laikam pāraugušas atklātā strīdā, un komitejas dalībnieki nav kautrējušies izmantot asus vārdus.

Bijušais finanšu ministrs Janis Varufakis salīdzinājis reformu plānu ar reparācijām, kuras Vācija kā zaudētāja izmaksājusi pēc Pirmā pasaules kara. Citi komitejas dalībnieki Varufakim veltījuši vārdus "tu mūs esi līdz šim novedis", bet citi izklieguši vārdus "jūs mums esat apnikuši!".

Finanšu ministra vietniece Nadja Valavani paziņojusi par atkāpšanos no amata. Viņa sacījusi, ka neatbalsta jauno reformu plānu.

Savukārt Grieķijas finanšu ministrs Eiklīds Cakalots atzinis, ka valstij bija jāpiekrīt "sarežģītam piedāvājumam, kas iekļauj sevī fiskālus pasākumus un reformas". Viņš piebildis, ka reformas ietekmēs daudzas sociālas grupas, un paudis šaubas par to spēju atgriezt valsti pie ekonomiskās izaugsmes.

Izšķirošais balsojums par reformu plānu notiks trešdien vakarā.

Starptautiskais Valūtas fonds paziņojis, ka Grieķijas solītās reformas kārtējā aizdevuma iegūšanai ir "nereālistiskas".

Ziņots, ka eirozonas dalībvalstis piedāvājušas Atēnām iespēju nākamo trīs gadu laikā saņemt 86 miljardus eiro lielu aizdevumu, taču Grieķijai strauji jāīsteno darba tirgus un nodokļu reformas.
Parlamentam vienošanās nosacījumi ir jāapstiprina līdz trešdienai, lai pēc tam to varētu darīt arī citu eirozonas valstu parlamenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!