Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Honkongas Monetārā pārvalde, kas ir pilsētas centrālā banka, norādījusi, ka tā sadarbojas ar Ķīnas Tautas banku, lai pārbaudītu digitālas juaņas pielietošanas iespējas.

Ķīnas Tautas bankas Digitālās valūtas institūts un Honkongas Monetārā pārvalde apspriež izmēģinājuma pārbaudes e-juaņas izmantošanai pārrobežu maksājumiem, vienlaikus veicot attiecīgos tehniskos sagatavošanās darbus, piektdien paziņoja Honkongas Monetārā pārvalde galvenais izpilddirektors Edijs Juhī.

"Tā kā juaņas jau tiek lietotas Honkongā un e-juaņas statuss ir tāds pats kā apgrozībā esošai naudai, tas noteikti piedāvās papildu maksājumu iespējas tiem Honkongas un pārējās Ķīnas iedzīvotājiem, kuriem nepieciešami pārrobežu maksājumi," teic Juhī.

Pagaidām vēl nav skaidrs termiņš e-juaņas oficiālajai pielietošanai pilsētā, teikts paziņojumā.

Ķīna galvenokārt ir koncentrējusies uz iekšzemes izmantošanas gadījumiem savai digitālajai valūtai, kas atvieglo patērētāju mazumtirdzniecības pirkumus. Digitālās juaņas ieviešana Honkongā, kas ir viens no lielākajiem finanšu centriem Āzijā, varētu būt daļa no valsts centieniem stiprināt juaņu kā maksājumu valūtu globālajā finanšu sistēmā.

Sanāksmes laikā oktobrī Honkongas Valsts kases sekretārs Kristofers Hui norādīja, ka pilsēta visvairāk ir ieinteresēta vairumtirdzniecības un pārrobežu digitālās valūtas lietošanā, kas ir pretstats e-juaņas sākotnējam pielietojumam mazumtirdzniecībā, ko izstrādā Ķīnas Tautas banka.

Jāatgādina, ka Ķīnas Banka, kas ir viena no četrām lielākajām valstij piederošajām komercbankām, oktobrī loterijā piešķīra Ķīnas Tautas bankas emitētās e-juaņas 1,5 miljonu ASV dolāru vērtībā, lai mudinātu patērētājus lejupielādēt digitālos makus un maksājumu veikšanai izmantot digitālās juaņas. Loterija gan bija paredzēta tikai Šenzeņas iedzīvotājiem, kas ir viena no tuvākajām Honkongas kontinentālajām pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!