Globālais pieprasījums pēc naftas piedzīvo pārsteidzoši strauju pieaugumu, kas galvenokārt skaidrojams ar pasaules vadošo ekonomiku atveseļošanos, trešdien paziņoja Starptautiskā Enerģētikas aģentūra (IEA).

IEA trešdien paaugstināja globālā naftas pieprasījuma prognozi šim un nākošajam gadam par 50 000 barelu dienā.

Tādējādi globālais pieprasījums pēc naftas šogad veidos 86,9 miljonus barelu dienā, bet nākamgad - 88,2 miljonus barelu dienā, kas ir par attiecīgi 2,5% un 1,4% vairāk nekā pērn.

Taču aģentūra pavēstīja, ka šīs prognozes ietekmē arī ievērojamas nenoteiktības, un norādīja uz pazīmēm, ka naftas eksportētājvalstu organizācija OPEC gatavojas naftas ieguves līmeni saglabāt nemainīgu un tā vietā koncentrēties uz pārprodukciju.

IEA arī paziņoja, ka daudzi eksperti prognozē līdz nākamajam gadam naftas cenu pieaugumu pasaules tirgū līdz 100 dolāriem (50,7 latiem) par barelu, taču aģentūra ir pārliecināta, ka tirgū piedāvājumu būs iespējams nodrošināt arī 2011.gadā.

Tāpat aģentūra pavēstīja, ka jaunākās naftas pieprasījuma prognozes balstītas uz aplēsēm, ka naftas cena šogad veidos aptuveni 75,6 dolārus (38,32 latus), bet 2011.gadā - 79 dolārus (40,05 latus) par barelu.

Turklāt naftas pieprasījuma prognozes ietekmē vairākas neskaidrības, tostarp ekonomiskās izaugsmes ilgums attīstītajās valstīs, jauni automašīnu kaitīgo izmešu standarti Ziemeļamerikā, elektrisko automašīnu valdzinājums nesen notikušajā Parīzes autošovā, kā arī ekonomiskās dinamikas novirzīšanās uz Āzijas valstīm un lejupslīde Ķīnā.

Citu faktoru starpā tiek arī minēta iespējamība par degvielas subsīdiju samazināšanu vairākās valstīs, tostarp Irānā, kur IEA saskata saspīlējumus enerģijas politikas jomā un iespējamus sociālos protestus.

Kā ziņots, globālā naftas pieprasījuma pieauguma prognozi otrdien paaugstināja arī OPEC.

Organizācija prognozē, ka globālais naftas pieprasījums šogad pieaugs par 1,13 miljoniem barelu dienā jeb 1,34% - līdz 85,59 miljoniem barelu naftas dienā.

Savukārt nākamgad globālais naftas pieprasījums pieaugs par 1,2% jeb 1,05 miljoniem barelu dienā un sasniegs 86,64 miljonus barelu naftas dienā, tādējādi neviešot izmaiņas pagājušajā mēnesī publiskotajās aplēsēs, vēsta OPEC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!