Foto: LETA

Igaunijas Pārtikas un veterinārās pārvaldes amatpersonas pirms divām nedēļām atklājušas paaugstinātu benzopirēna līmeni Latvijā ražotās šprotēs, ko iepriekš kā ieganstu zivju un to produkcijas importa no Latvijas aizliegumam ir izmantojis Krievijas pārtikas un veterinārais dienests "Rosseļhoznadzor", ceturtdien vēstīja Igaunijas laikraksts "Maaleht".

"Vairumtirgotājs tika informēts par to, produkcijas pārdošana ir apturēta, šprotes ir izņemtas no veikaliem un nosūtītas uz Latviju," laikrakstam teikusi Igaunijas Veterinārās un pārtikas pārvaldes galvenā speciāliste Elle Mēnisalu.

Savukārt Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere pastāstīja, ka PVD ir saņēmis informāciju no Igaunijas PVD par to, ka kāda Latvijas uzņēmuma ražotajās šprotēs konstats paaugstināts benzopirēna līmenis.

"Veicot pārbaudes, PVD ir noskaidrojis, ka šīs šprotes tiek ražotas "Saiva ANNO 1949"," sacīja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja.

Meistere arī norādīja, ka PVD nekavējoties attiecīgajā uzņēmumā veica pārbaudi un uzdeva "Saiva ANNO 1949" atsaukt no tirdzniecības produkta partiju, kurā konstatēts paaugstinātais benzopirēna līmenis.

Pēc viņas teiktā, "Saiva ANNO 1949" ir piemērota pastiprināta laboratoriskā kontrole, kas nozīmē, ka uzņēmums attiecīgo produktu - "Šprotes eļļā" - drīkstēs laist tirgū tikai pēc laboratorisko izmeklējumu saņemšanas, kas apliecina, ka produktā nav pārsniegts pieļaujamais benzopirēna līmenis.

Šogad Igaunija ir informēta par bīstamu preču importu 22 gadījumos, bet pērn tādu gadījumu skaits bija 26.

Jūnijā Krievijas veterinārais un pārtikas dienests aizliedza zivju un to produkcijas importu no Latvijas un Igaunijas. Krievijas dienests arī norādīja, ka regulatori Eiropas Savienības dalībvalstīs, jo īpaši Čehijā un Ungārijā, vairākkārt ir atklājuši bīstamas vielas šprotēs no Latvijas un Igaunijas.

Eiropas Komisija tolaik norādīja, ka īpašu problēmu saistībā ar zivju konserviem no Latvijas un Igaunijas nav.

Benzopirēns ir veselībai kaitīga viela, kas ietilpst policiklisko aromātisko ogļūdeņražu grupā un rodas kūpināšanas procesā. Šprotēs tā ir niecīgā daudzumā, taču bez kūpināšanas Latvijas tradicionālais produkts - šprotes eļļā - nav iespējams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!