Foto: Valsts kanceleja

Igaunija, Somija un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvji pagājušajā nedēļā Briselē nolēma, ka līdz februāra beigām jāvienojas par Baltijas reģionālā sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa atrašanās vietu un savienojuma "BalticConnector" projekta īstenošanu, pirmdien paziņoja Somijas Ekonomikas ministrija.

Gan Somija, gan Igaunija iepriekš izteikušās, ka lēmums par termināļa atrašanās vietu būtu jāpieņem EK, tomēr EK paudusi viedokli, ka valstīm pašām jāpanāk kompromiss.

"Somija, Igaunija un Eiropas Komisija panākušas vienprātību, ka kompromisa ierosinājums par LNG termināli un "BalticConnector" ir jāpanāk, vēlākais, līdz februāra beigām," paziņoja Somijas Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta vadītāja vietnieks Herko Plits.

Pirms kāda laika Igaunijas ekonomikas ministrs Juhans Partss intervijā Somijas laikrakstam "Kauppalehti" pauda viedokli, ka LNG termināļi varētu tikt būvēti gan Igaunijā, gan Somijā, savukārt "BalticConnector" projekta īstenošana sākotnēji varētu tikt atlikta.
Arī Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips pagājušajā nedēļā izteicās, ka Baltijas jūras piekrastē varētu tikt uzbūvēti vairāki LNG termināļi.

Ansips arī uzsvēra, ka "BalticConnector" projekts joprojām ir prioritāte.

Kā ziņots, Baltijas valstīm nespējot vienoties par labāko valsti reģionālam Eiropas Savienības finansētam sašķidrinātās dabasgāzes terminālim, Eiropas Komisija piesaistīja konsultantus "Booz&Company". Konsultanti savā ziņojumā norādīja uz vairumu priekšrocību, termināli būvējot Igaunijā, kā arī uzsvēra vairāku citu projektu nozīmi gāzes piegādes jomā. Līdzīgi ieguvumi tika minēti arī scenārijam, ja terminālis tiktu būvēts Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!