Foto: Reuters/Scanpix

Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs Tāvi Āss un Somijas ekonomikas ministrs Mika Lintile piektdien parakstījuši saprašanās memorandu par abu valstu sadarbības pamatprincipiem sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa izveidē.

"Labiem kaimiņiem ir vērts kopīgi īstenot lielus enerģētikas projektus. Mēs ar Somiju darbojamies kopīgā gāzes tirgū un jauna dabasgāzes piegādes avota nodrošināšana pašlaik nepieciešama abām valstīm, lai stiprinātu enerģētisko drošību visā reģionā un pieliktu punktu Krievijas gāzes izmantošanai," norādījis Āss.

Parakstītais dokuments paredz, ka kopīgais gāzes piegāžu nodrošināšanas projekts tiks īstenots pēc iespējas īsākā laikā, bet ne vēlāk kā līdz 2022. gada beigām.

Iecerēts nomāt peldošo termināli ar regazifikācijas jaudu vismaz 30 teravatstundas gadā un izmaksas sadalīt atbilstoši patērētās gāzes daudzumam.

Par peldošā termināļa nogādāšanu reģionā gādās Igaunijas valsts pārvades sistēmu operators "Elering" un Somijas kompānija "Gasgrid". Paredzēts, ka peldošais terminālis darbosies tajā valstī, kur apkalpojošā infrastruktūra tiks uzcelta ātrāk, bet nākotnē atradīsies Somijas Inko ostā uz rietumiem no Helsinkiem.

Igaunijas ekonomikas un infrastruktūras ministrs uzsvēris, ka peldošā termināļa nogāde reģionā ir pagaidu projekts gāzes piegāžu nodrošināšanai.

"Pašlaik mēs darbojamies, lai jau šoziem spētu iztikt bez Krievijas gāzes. Situācija Eiropas gāzes tirgū kļūst aizvien neprognozējamāka un mainās teju ik dienas. Tādēļ ir vērts uzdot mūsu gāzes sistēmu operatoriem izveidot nepieciešamās jaudas ātrai sašķidrinātās gāzes pieņemšanai," viņš piebildis.

Nākamais solis būs "Elering" un "Gasgrid" sadarbības nolīguma parakstīšana. Paralēli norisinās gatavošanās piestātnes būvei Paldiskos un sarunas par piestātnes izmantošanas un termināļa nomas noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!