Foto: Pexels

Igaunijas Pensiju centrs otrdien sācis izmaksāt naudu tiem vairāk nekā 12 000 valsts iedzīvotājiem, kuri no pagājušā gada 1.aprīļa līdz 31.jūlijam iesnieguši pieteikumu par izstāšanos no otrā pensiju līmeņa, un izmaksu kopsumma sasniegs 94,6 miljonus eiro.

Pensiju centra dati liecina, ka otrajā pieteikšanās posmā lūgumu pārtraukt dalību otrajā pensiju līmenī izteikuši 12 236 cilvēki.

Centrs visus maksājumus plāno veikt vienas dienas laikā, tomēr, kad tie nonāks saņēmēju kontā, atkarīgs no katras konkrētās bankas.

Pirmajā atteikuma kārtā no pagājušā gada 1.janvāra līdz 31.martam otro pensiju līmeni atstāja vairāk nekā 149 000 Igaunijas iedzīvotāju, kuriem tika izmaksāti kopumā gandrīz 1,3 miljardi eiro.

Trešajā atteikuma kārtā pērn augustā-novembrī vēlmi izstāties no otrā pensiju līmeņa izteica vēl 23 340 Igaunijas iedzīvotāju. Šiem cilvēkiem izmaksa tiks veikta maijā, bet precīza summa pagaidām nav zināma, jo līdz marta beigām iedzīvotājiem ir iespēja atsaukt savu iesniegumu.

Izmaksājot otrajā pensiju līmenī uzkrāto, automātiski tiek ieturēts ienākuma nodoklis 20% apmērā.

Tiem, kas izstājas no pensiju otrā līmeņa, tam atkal pievienoties var tikai pēc desmit gadiem, bet vēlreiz izstāties būs iespējams atkal pēc desmit gadiem. Izstāties no otrā pensiju līmeņa Igaunijas iedzīvotājs var divreiz mūžā.

Jau ziņots, ka 2021.gada 1.janvārī spēkā stājās Igaunijas parlamenta pieņemtais likums, kas paredz, ka pievienošanās pensiju otrajam līmenim un izstāšanās no tā ir brīvprātīga, iesniedzot pieteikumu Pensiju centram vai bankai.

Ja topošais pensionārs nolemj pārtraukt iemaksas otrajā līmenī, viņš var izņemt uzkrātos līdzekļus vai arī tie paliek otrajā līmenī un tiek investēti arī turpmāk. Tiem, kas vēlas paši investēt savus līdzekļus, ir iespēja tos ieskaitīt investīciju kontā.

Tie, kam uzkrāti līdzekļi pensiju otrajā līmenī, sasniedzot pensijas vecumu, var izlemt, vai viņi vēlas tos saņemt kā mūža pensiju, fiksēta termiņa pensiju vai arī saņemt visu summu vairākos maksājumos, katram maksājumam nepārsniedzot 10 000 eiro. Ja līdzekļi no otrā līmeņa tiek izņemti pēc pensijas vecuma sasniegšanas, tiek piemērota mazāka ienākuma nodokļa likme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!