Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šā gada pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem trīs mēnešiem samazinājies par 0,7% līdz 6,5 miljardiem eiro, piektdien, 29. maijā, paziņojis Statistikas departaments. Savukārt Lietuvas IKP pirmajā ceturksnī pieaudzis par 2,5%.

IKP pieaugumu visvairāk veicinājis informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sektors, kā arī būvniecība. Savukārt negatīva ietekme bijusi rūpniecībai un enerģētikai.

Statistikas departamenta vadošais analītiķis Roberts Mūrseps norādījis, ka koronavīrusa izplatības ierobežošanas pasākumu ietekme uz pirmā ceturkšņa IKP datiem vēl nav būtiska. "Tomēr vīruss negatīvi ietekmējis tirdzniecību, transportu, viesu izmitināšanu un sabiedrisko ēdināšanu," piebildis Mūrseps.

Jāatgādina, ka Lietuvas IKP šogad pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar pagājušā gada pirmajiem trijiem mēnešiem, pēc sezonāli un kalendāri izlīdzinātiem datiem, pieaudzis par 2,5% līdz 11,289 miljardiem eiro, liecina Statistikas departamenta publiskotie sākotnējā novērtējuma dati.

Pēc šiem datiem, šogad pirmajā ceturksnī salīdzinājumā ar pagājušā gada ceturto ceturksni IKP samazinājies par 0,2%. Savukārt, pēc sezonāli un kalendāri neizlīdzinātiem datiem, IKP pieaugums pirmajā ceturksnī gada izteiksmē bijis 2,6%, savukārt ceturkšņa griezumā bijis 10,3% kritums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!