Foto: PantherMedia/Scanpix

Igaunijas jaunā koalīcijas valdība gatavojas no 2017. gada jūlijā paaugstināt akcīzes nodokli alum par 65%, proti, litram alus akcīzes nodoklis tiks paaugstināts līdz 13,7 eirocentiem par katru tilpumprocentu.

Līdz 2020. gadam akcīzes nodokļa likmi paredzēts paaugstināt par 166% salīdzinājumā ar pašreizējo līmeni, tas ir, līdz 22,09 eiro centiem par katru tilpumprocentu, tomēr akcīzes nodoklis alum nesasniegs stipro alkoholisko dzērienu nodokļa līmeni.

"Lēmums paaugstināt akcīzes nodokli saistīts ar apstākli, ka pārrobežas tirdzniecība starp Somiju un Igauniju zināmā mērā krītas, bet starp Latviju un Igauniju zināmā mērā pieaug," skaidrojusi Igaunijas Finanšu ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Marija Murakasa.

Šobrīd attiecīgā nodokļa likme ir 8,30 centi, tātad paaugstinājums būs diezgan krass. Nodokļa likmes celšanās sāksies jau nākamā gada februārī, kad tā sasniegs 9,13 centus - vēl saskaņā ar līdzšinējās valdības ieplānoto nodokļa paaugstināšanas grafiku. Nākamā paaugstināšana līdz 13,7 centiem paredzēta jūlijā, bet pēc tam - 2018., 2019. un 2020. gadā, kad likme celsies attiecīgi līdz 18,26 centiem, 20,09 centiem un 22,09 centiem par katru tilpumprocentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!