Foto: Reuters/Scanpix

Mēbeļu ražotāja "Ikea" Francijas meitas uzņēmums un vairāki tā vadītāji apsūdzēti saistībā ar apsūdzībām par nelikumīgu klientu un darbinieku spiegošanu, raksta "Associated Press".

Arodbiedrības 2012. gadā ziņoja Francijas varasiestādēm par "Ikea" rīcību, apsūdzot to nelikumīgu personas datu vākšanā un personiskas informācijas nelikumībā izpaušanā. Arodbiedrību pārstāvji apgalvoja, ka "Ikea" Francijas uzņēmums maksājis par piekļuvi policijas datiem, kuros bija informācija par konkrētām personām. "Ikea" Francijas pārstāvji gan nolieguši spiegošanas faktu, taču Zviedrijas "Ikea" atlaidis četrus Francijas uzņēmuma vadītājus pēc tam, kad Francijas prokurori 2012. gadā sāka kriminālprocesu.

Vienā apsūdzībā apgalvots, ka "Ikea France" izmantoja nelikumīgi iegūtus datus, lai pieķertu darbinieku, kurš bija saņēmis bezdarbnieka pabalstu, taču tajā pašā laikā vadīja "Porsche". Citā apsūdzībā teikts, ka meitasuzņēmums izmeklēja darbinieka sodāmības ierakstus, lai noteiktu, kā viņš, saņemot zemus ienākumus, varēja iegūt "BMW". Tāpat arī valda uzskats, ka uzņēmums nelikumīgi piekļuvis arī to klientu personīgai informācijai, ar kuriem uzņēmumam bija strīdi.

Ja apsūdzības tiks pierādītas, diviem bijušajiem kompānijas vadītājiem draud līdz pat desmit gadiem ieslodzījumā un 750 tūkstošu eiro sods. "Ikea" Francijas uzņēmumam varētu piespriest sodu līdz 3,75 miljoniem eiro.

Francijā "Ikea" nodarbina vairāk nekā 10 tūkstošus cilvēku 34 veikalos, interneta tirdzniecības vietnē un klientu atbalsta centrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!