Foto: Pixabay

Gada inflācija eirozonā oktobrī palielinājusies līdz rekordaugstajam 10,7% līmenim salīdzinājumā ar 9,9% septembrī, liecina pirmdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.

Gada inflācija eirozonā reģistrēta divdesmit otro mēnesi pēc kārtas. Kopš novembra ik mēnesi ir sasniegts jauns augstākais līmenis kopš šo datu apkopošanas sākšanas 1997.gadā.

Pēc šiem datiem, vislielākais kāpums salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri bijis enerģijas cenām, kas palielinājušās par 41,9%, kas seko 40,7% pieaugumam septembrī.

Pārtikas, alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu cenas eirozonā oktobrī salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn palielinājušās par 13,1%, kas seko 11,8% kāpumam iepriekšējā mēnesī.

Ar enerģiju nesaistīto rūpniecības preču cenas oktobrī bijušas par 6% augstākas nekā pirms gada salīdzinājumā ar 5,5% pieaugumu septembrī.

Pakalpojumu cenas šomēnes 19 valstu veidotajā eirozonā bijušas par 4,4% lielākas nekā pirms gada. Septembrī pakalpojumu cenām fiksēts 4,3% kāpums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!