Foto: Reuters/Scanpix

Irāna ir atvērusi jaunu zelta pārstrādes rūpnīcu, kas esot lielākā Tuvajos Austrumos, un cer dubultot vērtīgā metāla ieguves apjomus. Teherāna norāda, ka, izmantojot unikālu tehnoloģiju, turpmāk iegūs līdz trīs tonnām zelta gadā, vēsta raidsabiedrība RT.

Jaunā rūpnīca atrodas pie valsts ražīgākajām raktuvēm "Zareh Shuran", kas atrodas 35 kilometrus no ziemeļrietumu pilsētas Takābas. Zelta rezerves šajās raktuvēs tiek lēstas 20 miljonu tonnu apmērā.

Rūpnīcā gadā varēs iegūt līdz trīs tonnām zelta, tādā veidā dubultojot Irānas zelta ieguves apjomus, norāda amatpersonas. 31 miljona dolāru (25 miljoni eiro) vērtā rūpnīca izmantošot jaunu Irānā radītu tehnoloģiju. Nākotnē ražotnes zelta ieguves kapacitāte pieaugšot līdz sešām tonnām gadā.

Šis plāns ir daļa no tā sauktās "pretestības ekonomikas", ko februārī ieviesa Irānas augstākais līderis ajatolla Ali Hamenei. Tā paredz maksimāli izmantot valsts iekšējos resursus un veicināt uz zināšanām balstītu ekonomiku un inovācijas. Irānas mērķis ir kļūt par reģiona līderi uz zināšanām balstītas ekonomikas jomā.

Pret Irānu kopš 2012. gada ir vērstas bargas starptautiskās sankcijas par tās kodolprogrammu. Rietumvalstīm ir aizdomas, ka Teherāna mēģina radīt kodolieročus, tikmēr Irāna apgalvo, ka programmai ir tikai miermīlīgi civili mērķi.

Sankcijas rada grūtības Irānas ekonomikai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!