Foto: Pexels

Irāna pirmdien uzstājusi, lai Savienotās Valstis un to sabiedrotie apsola atļaut Teherānai eksportēt savu jēlnaftu.

Irānas ārlietu ministrs Hoseins Amirs Abdollahians žurnālistiem Teherānā sacīja, ka Irāna vēlas, lai nākamais sarunu raunds par 2015.gadā noslēgtās kodolvienošanās atdzīvināšanu koncentrējas uz Irānas naftas nozari, ko smagi skārušas sankcijas.

Sarunu mērķis ir atjaunot 2015.gada vienošanos, kura faktiski zaudējusi spēku, kad 2018.gadā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps atsauca ASV dalību starptautiskajā līgumā un no jauna noteica sankcijas pret Irānu, kas nākamajā gadā atbildēja, pakāpeniski pārkāpjot tās kodolprogrammai noteiktos ierobežojumus.

Sarunās piedalās Irānas, Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas un Krievijas diplomāti. ASV sarunās piedalās netieši.

Abdollahians žurnālistiem sacīja, ka mērķis ir nonākt "punktā, kurā Irānas nafta tiek pārdota viegli un bez jebkādiem šķēršļiem un nauda nonāk Irānas bankas kontos".

Kodolvienošanās paredzēja, ka Rietumi atvieglo Irānai piemērotās sankcijas, apmaiņā pret ko Irāna ierobežo savu kodolprogrammu. Pēc ASV aiziešanas no vienošanās un sankciju atjaunošanas Irānas jēlnaftas eksports strauji samazinājās, un starptautiskās naftas kompānijas pārtrauca darījumus ar Teherānu, vājinot tās ekonomiku.

Tuvojoties sarunu nākamajai kārtai, Abdollahians sacīja, ka Irāna vēlas "izbaudīt visas ekonomiskās koncesijas saskaņā ar kodolvienošanos".

Ministrs uzsvēra, ka viens no jautājumiem, kam Irāna pievērsīs pastiprinātu uzmanību, būs garantijas, ka sankcijas tiks atceltas.

Irānas prezidenta Ebrahima Raisi jaunā, konservatīvā administrācija ir vairākkārt pieprasījusi atcelt visas ekonomiskās sankcijas, pirms Irāna ierobežo savu kodolprogrammu.

Irānas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis šodien paziņoja, ka nebūtu pieņemami, ja Rietumi pieprasītu no Irānas kaut ko vairāk par sākotnējās kodolvienošanās ievērošanu.

Irāna ir pakāpeniski pārkāpusi visus ierobežojumus, ko nosaka kodolvienošanās, un tagad bagātina urānu līdz 60%. No tā vairs ir tikai īss solis līdz urānam, ko iespējams izmantot kodolieročos.

Irāna uzstāj, ka tās kodolprogrammai ir tikai un vienīgi civili mērķi. Taču valsts panākumi kodoljomā ir satraukuši reģionālos konkurentus un pasaules lielvaras. Diplomāti ir brīdinājuši, ka laika paliek arvien mazāk, lai atjaunotu vienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!