Foto: LETA
Īrijas iedzīvotājiem, kuri saskaras ar problēmām atmaksāt savus hipotekāros kredītus, nāksies atteikties no tādiem labumiem kā - satelīttelevīzija, ārvalstu atvaļinājumi un bērnu izglītošana privātskolās, noteikts jaunajos Īrijas Maksātnespējas dienesta izstrādātos noteikumos, ziņo aģentūra "Bloomberg".

Nesen nodibinātais Īrijas Maksātnespējas dienests ceturtdien noteicis arī mēneša tēriņu limitu iedzīvotājiem, kuriem ir problēmas ar savām hipotekārajām kredītsaistībām.

Kārtība paredz, ka persona, kura vērsīsies dienestā ar maksātnespējas atzīšanas  vai esošā kredīta pārstrukturizācijas pieteikumu, varēs mēnesī tērēt 247 eiro (173,6 latu) pārtikai, 57 eiro apkurei (40,1 latu) un 126 eiro (88,6 latu) sociālajām aktivitātēm, piemēram, kino un teātra biļetēm. Kopējais tēriņu apjoms nevarēs pārsniegt 899 eiro (631, 8 latus) mēnesī, ja personai nav auto, vai 1030 eiro (723,9 latus), ja personai ir auto. Par šiem tēriņiem vajadzēs atskaitīties dienestam.

Tāpat parādniekiem nāksies atteikties arī no veselības apdrošināšanas un pārdot savas mašīnas, tie gan varēs paturēt auto, ja spēs pierādīt, ka viņiem nav pieejas sabiedriskajam transportam.

Īrijas valdība izveidoja maksātnespējas iestādi pēc tam, kad pērn valsts parlaments apstiprināja fizisko personu maksātnespējas likumu. Iedzīvotājiem būs iespēja no šī gada jūnija dienestā konsultēties un vienoties par hipotekāro kredītu pārstrukturizāciju vai arī pieteikt personas maksātnespēju, tādējādi tiktu norakstīts personas kredīts.

Šobrīd Īrijā mājsaimniecību hipotekāru kredītu saistību maksājumi par 200 % pārsniedz mājsaimniecību ienākumus, šis rādītājs ir vairāk divas reizes lielāks nekā vidēji eirozonā.

Minētie Maksātnespējas dienesta noteikumi ir Īrijas pirmais mēģinājums noteikt, kas ir "pieņemams dzīves līmenis", norāda "Bloomberg".

Pēdējo piecu gadu laikā piedzīvotā krīze novedusi pie tā, ka aptuveni  viens no četriem hipotekāro kredītu ņēmējiem Īrijā nespēj norēķināties par savām saistībām. Šobrīd aptuveni 120 000 hipotekāro kredītu ņēmēji kavē savus maksājumus par 90 dienām vai vairāk. 

Īrijas Maksātnespējas dienesta direktors Lorkans O' Konors uzsver, ka samērīgs dzīves līmenis nenozīmē, ka cilvēkiem vajadzētu dzīvot luksusa līmenī. Tas gan arī nenozīmē, ka tiem būtu jādzīvo tikai par "knapu izdzīvošanas līmeni". Jaunie noteikumi esot fleksibli un katrs piemērs tikšot skatīts individuāli, taču iedzīvotājiem ar smagām kredītsaistībām jābūt gataviem, ka tiem var nākties atteikties no vairākiem labumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!