Foto: AFP/Scanpix

Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons aizgāja no intervijas Zviedrijas televīzijai, kad viņam tika uzdots jautājums par ofšora firmu "Wintris Inc.", kas sākotnēji piederēja viņam un sievai, bet tagad pilnībā pieder viņa sievai, vēsta Islandes ziņu vietne "Iceland Monitor".

Lielbritānijas interneta laikraksts "The Guardian" ir publicējis šī incidenta videoierakstu. "Ko jūs mēģināt panākt? Tas ir pavisam nepiedienīgi," premjers šajā ierakstā saka žurnālistiem, kas viņu intervēja.

Firma "Wintris Inc." tika izveidota 2007. gadā Britu Virdžīnu salās. 2007. gada decembrī Sigmundurs Davids Gunnlaugsons un viņa sieva Anna Sigurlauga Palsdotira nopirka šo ārzonas firmu no Panamas juridiskās kompānijas "Mossack Fonseca" ar Islandes bankas "Landsbanki" Luksemburgas filiāles starpniecību.

Kopš šī pirkuma veikšanas tagadējam Islandes premjeram piederēja 50 % šīs firmas, bet viņa sievai – pārējie 50 %. Pāris izmantoja šo firmu, lai tajā ieguldītu miljoniem ASV dolāru (miljoniem eiro) mantotas naudas.

Sigmundurs Davids Gunnlaugsons neizpauda, ka viņam un sievai pieder šī firma, kad viņš 2009. gada aprīlī kļuva par parlamenta deputātu.

2009. gada 31. decembrī tagadējais premjers pārdeva viņam piederošo firmas pusi savai sievai par simbolisku summu – vienu ASV dolāru. Tas notika vienu dienu pirms tam, kad stājās spēkā likums, pēc kura viņam būtu pienākums informēt Islandes varas iestādes par šo firmu, tās operācijām un ieņēmumiem.

Islandes sociālajos medijos daudzi lietotāji ir pauduši sašutumu par šādu, viņuprāt, amorālu un korumpētu valdības vadītāja rīcību.

Panamas valdība svētdien solīja sadarboties ar jebkādu izmeklēšanu, kas tiktu uzsākta saistībā ar nopludinātu firmas "Mossack Fonseca" informāciju, kura liecina, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Nopludinātie 11,5 miljoni nodokļu dokumentu liecina par slepeniem ofšoru darījumiem, ko veikuši Krievijas prezidenta Vladimira Putina palīgi, pasaules politiskie līderi un slavenības, tostarp Barselonas futbola zvaigzne Lionels Mesi.

Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ieguva šos dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Nopludinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadu ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai "Mossack Fonseca" ir biroji vairāk nekā 35 valstīs. Šajos dokumentos ir konfidenciāla informācija par 214 488 juridiskām personām, tostarp Britu Virdžīnu salās izveidoto "Wintris Inc.".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!