Foto: stock.xchng

Itālijas premjerministrs Mario Monti svētdien paziņoja, ka valsts pati saviem spēkiem pārvarējusi eirozonas parādu krīzi, izvairoties no starptautiskas palīdzības.

“Finanšu krīze ir pārvarēta. Es vienmēr biju pārliecināts, ka Itālijai ir visi resursi, kas nepieciešami, lai to paveiktu saviem spēkiem un tā arī bija,” paziņoja Monti.

Itālijas aizejošais premjerministrs gada nogales uzrunā norādīja, ka nākotnes darba plānā svarīgākais ir izvairīties no ļoti bīstamiem soļiem atpakaļ.

Kā jau ziņots, Itālijas premjerministrs Mario Monti pēc nākamā gada budžeta apstiprināšanas parlamentā piektdien atkāpās no amata.

Kā savā pēdējā uzrunā pirms valdības sēdes atzina Monti, valdības vadītāja amatā aizvadītie 13 mēneši bijuši "sarežģīti, taču fascinējoši". Viņš arī izteica cerību, ka jaunā valdība turpinās aizsāktās reformas.

Sagaidāms, ka Monti turpinās vadīt valdību līdz parlamenta vēlēšanām, kas varētu notikt 24.februārī.

Tomēr joprojām nav skaidrības par Monti turpmāko karjeru politikā.

Eiropas Savienības (ES) līderi un Itālijas uzņēmēji, kā arī Romas katoļu baznīca aicinājusi Monti palikt politikā, uzskatot viņu par labāko kandidātu ekonomiskās un politiskās stabilitātes garantēšanai un labāko aizsardzību pret vēl vienu Itālijas kādreizējā premjerministra Silvio Berluskoni vadītu valdību.

Monti valdība ieviesusi vērienīgus taupības pasākumus un reformu programmu, un tai ir izdevies nomierināt satrauktos finanšu tirgus. Tikmēr bezdarba līmenis sasniedzis jaunu rekordu, bet Itālijas tautsaimniecībai joprojām nav izdevies izkļūt no recesijas.

Monti par Itālijas valdības vadītāju kļuva 2011.gada novembrī, kad Berluskoni bija spiests atkāpties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!