Foto: Reuters/Scanpix/LETA/Publicitātes foto/DELFI

Tiešsaistes maksājumu pakalpojuma "Transferwise" dibinātāji Kristo Kērmans un Tāvets Hinrikuss saglabājuši līderu pozīcijas biznesa laikraksta "Aripaev" veidotajā Igaunijas bagātāko cilvēku sarakstā.

Kā liecina laikraksta aplēses, Igaunijā bagātākais cilvēks arī šogad ir Kērmans, kura aktīvu kopējā vērtība ir 644,7 miljoni eiro. Viņa biznesa partneris Hinrikuss ieņem otro vietu ar 512,6 miljonu eiro turību.

Abi Igaunijā bagātākie cilvēki gada laikā savu bagātību vairāk nekā divkāršojuši.

Trešajā vietā šogad ierindots enerģētikas jomas uzņēmējs Kristjans Rahu, kurš pērn sarakstā bija 12. vietā. Viņa aktīvu vērtība šogad tiek lēsta 312 miljonu eiro apmērā, lai gan pērn tā sasniedza tikai 132,6 miljonus eiro. Krasais viņa turības pieaugums saistāms ar to, ka 2018. gada novembrī Rahu vairāk nekā 350 miljonu eiro vērtā darījumā pārdeva savu enerģētikas uzņēmumu "Utilitas".

No trešās pozīcijas pērn uz ceturto šogad Igaunijas bagātāko cilvēku sarakstā atkāpies kokskaidu granulu ražošanas uzņēmuma "Graanul Invest" īpašnieks Rauls Kirjanens, kura aktīvu vērtība tiek lēsta 286,1 miljona eiro apmērā.

Par vienu vietu uz piekto pozīciju atkāpies kopbraukšanas platformas "Bolt" dibinātājs un vadītājs Markuss Villigs ar 263 miljonu eiro bagātību. 25 gadus vecais uzņēmējs ir gados jaunākais cilvēks Igaunijas turīgāko uzņēmēju saraksta pirmajās 25 pozīcijās.

Gan Kirjanena, gan Villiga aktīvu vērtība gada laikā ir pieaugusi, bet bagātāko cilvēku Igaunijā sarakstā viņi atkāpušies uz vienu pozīciju zemāku vietu saistībā ar Rahu straujo turības palielinājumu.

Pagājušā gada piektās vietas ieguvējs tirdzniecības, izklaides, plašsaziņas līdzekļu un nekustamā īpašuma sektora uzņēmējs Marguss Linnamē atkāpies par vienu pozīciju un ar 257,2 miljonu eiro (pērn 189,7 miljoni eiro) turību atzīts par sesto turīgāko cilvēku Igaunijā.

10. vietu reitingā ar 180,4 miljonu eiro turību ieņem dzelzceļa holdinga "Skinest Grupp" īpašnieks Oļegs Osinovskis, bet 12. vietu – kuģubūves koncerna "BLRT Grupp" īpašnieks Fjodors Bermans (163,9 miljoni eiro).

Laikraksts secinājis, ka simt Igaunijā bagātāko uzņēmēju aktīvu vērtība pēdējā gada laikā augusi par vairāk nekā 20%, bet pirmajā desmitniekā kopējā turība pieaugusi par 60%.

"Aripaev" norādīja, ka nekad agrāk Igaunijas bagātāko cilvēku turība nav augusi tik ātri.

Pašlaik Igaunijas uzņēmējdarbības tendences ietver aiziešanu no jaunuzņēmuma attīstības pirmā posma un veiksmīgu, pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā dibinātu uzņēmumu pārdošana.

Laikraksts savu turīgāko Igaunijas iedzīvotāju topu veidojis, balstoties uz viņiem piederošo kompāniju vērtību un akcijām biržas uzņēmumos, ņemot vērā 31. augusta biržas slēgšanas cenu. Savukārt uzņēmumu, kuru akcijas nekotē biržā, vērtība rēķināta pēc 2018. gada finanšu pārskatiem. Strauji augošu uzņēmumu gadījumā ņemtas vērā arī prognozes šā gada sniegumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!