Foto: Shutterstock/Reuters/Scanpix/LETA/DELFI
Pēc piecu gadu dominances dārdzības topā Singapūrai pirmajā vietā ir pievienojušās vēl divas pilsētas, liecina "Economist Intelligence Unit" pētījums ("Worldwide Cost of Living Survey") par dzīvošanas izmaksām dažādās pasaules pilsētās.

Ar Lauvas pilsētu – Singapūru – dārdzības ziņā ir izlīdzinājušās vēl divas pasaules metropoles – Parīze un Honkonga, raksta "Bloomberg". Pirmo piecnieku noslēdz Šveices pilsētas – Cīrihe un Ženēva, savukārt Ņujorka un Losandželosa ir atguvušas savu vietu pirmajā desmitniekā, attiecīgi atrodoties septītajā un 10. vietā. Pagājušā gada reitingā abas ASV pilsētas, pateicoties ASV dolāra vērtības samazinājumam, bija noslīdējušas līdz 13. un 14. vietai.

Pētījums ir paredzēts uzņēmumiem, lai varētu aprēķināt dzīvošanas izmaksas darbiniekiem, kuri atrodas komandējumos vai strādā ārvalstīs, kā arī veidot kompensāciju paketes biznesa ceļotājiem.

Trijās pilsētās, kas atrodas saraksta augšgalā, ir par 7% dārgāk dzīvot nekā Ņujorkā, liecina pētījums, kurā izvētītas 160 produktu un pakalpojumu cenas 93 valstīs. Japānas ostas pilsēta Osaka ir atgriezusies top 10 sarakstā, pakāpjoties par sešām vietām un nostiprinoties piektajā vietā kopā ar Ženēvu. Septīto vietu dala Seula, Kopenhāgena un Ņujorka, savukārt 10. vietā ir Telaviva un Losandželosa, raksta "Bloomberg". Jāteic, ka top 10 sarakstā ir atrodamas 11 pilsētas, jo dažas vietas dala vairākas pilsētas.

Jāatzīmē, ka visas piecas Austrālijas un Jaunzēlandes pilsētas, kas apskatītas pētījumā, ir noslīdējušas zemāk vājāku vietējo valūtu dēļ. Piemēram, pagājušā gada vērtējumā Sidneja bija 10. vietā. Vērtējot situāciju ārpus top 10, tiek secināts, ka dzīves dārdzība Ķīnas pilsētās ir samērā stabila, savukārt Dienvidaustrumāzijas pilsētas kāpj augšup pa saraksta "kāpnēm". Viens no faktoriem, kas nosaka Āzijas pilsētu kāpumu sarakstā, ir pārtikas dārdzība. Tomēr, neskatoties uz to, ka vairākas Āzijas metropoles ievietojušās saraksta augšgalā, daudzas reģiona pilsētas atrodamas pēdējās vietās. Tādas ir Bengalūru, Čenaja un Ņūdeli Indijā, kā arī Karāči Pakistānā, kas atrodas starp 10 lētākajām pilsētām. Pētījumā secināts, ka Āzijā labākā cenas un kvalitātes attiecība tradicionāli meklējama Dienvidāzijas pilsētās, piemēram, Indijā un Pakistānā.

Portāls "Delfi" piedāvā aplūkot 10 pasaules dārgākās pilsētas. Pētījums ir pieejams šeit.

10. vieta


Foto: Shutterstock/Reuters/Scanpix/LETA/DELFI
10. Losandželosa – 99 indeksa punkti, kāpums par četrām vietām.

10. Telaviva – 99 indeksa punkti, kritums par vienu vietu.

7. vieta


Foto: Shutterstock/Vida Press/AFP/Scanpix/LETA/DELFI
7. Ņujorka – 100 indeksa punkti, kāpums par sešām vietām.

7. Kopenhāgena – 100 indeksa punkti, kāpums par vienu vietu.

7. Seula – 100 indeksa punkti, kritums par vienu vietu.

5. vieta


Foto: Reuters/Scanpix/LETA/DELFI
5. Osaka – 101 indeksa punkts, kāpums par sešām vietām.

5. Ženēva – 101 indeksa punkts, kāpums par vienu vietu.

4. vieta


Foto: Reuters/Scanpix/LETA
4. Cīrihe – 106 indeksa punkti, kritums par divām vietām.

1. vieta


Foto: Shutterstock/Reuters/Scanpix/LETA/DELFI
1. Honkonga– 107 indeksa punkti, kāpums par trim vietām.

1. Parīze – 107 indeksa punkti, kāpums par vienu vietu.

1. Singapūra – 107 indeksa punkti, vieta saglabāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!