Foto: DELFI

Lietuvas bagātākais uzņēmējs joprojām ir biznesa grupas "Vilniaus prekyba" vairākuma akcionārs Nerijs Numavičs, kura turība tiek lēsta nepilnu divu miljardu eiro apmērā, liecina ziņu portāla "Delfi" un žurnāla "Reitingai" veidotais saraksts.

"Vilniaus prekyba" grupā ietilpst mazumtirdzniecības grupa "Maxima grupe", aptieku tīkls "Euroapotheca", būvniecības un mājas preču veikalu tīkls "Ermitažas", kā arī iepirkšanās un izklaides centru apsaimniekotājs "Akropolis Group". Pirms desmit gadiem Numavičam piederēja 37% grupas, bet tagad – 77%, un viņa bagātība tiek lēsta 1,925 miljardu eiro apmērā.

Loģistikas uzņēmuma "Girteka Logistics" valdes priekšsēdētājs Mindaugs Raila ar 907 miljonu eiro turību atzīts par Lietuvā otru bagātāko uzņēmēju. Viņam pieder 90% kompānijas "ME Investicija", kas kontrolē transporta pakalpojumu grupu "Girteka".

Savukārt koncerna "MG Baltic", kurā ietilpst vairāki desmiti kompāniju tostarp alkohola ražošanas un tirdzniecības uzņēmumi "Stumbras", "Alita", "Mineraliniai vandenys", televīzijas kompānija LNK, nekustamā īpašuma kompānijas "Mitnija" un "MG Valda", apģērbu mazumtirgotājs "Apranga" un loģistikas kompānija "Tromina", vienīgais īpašnieks Darjus Mockus, kura aktīvu vērtība aprēķināta 400 miljoni eiro atzīts par trešo bagātāko uzņēmēju Lietuvā.

Ceturtajā vietā ar 270 miljonu eiro turību ierindojies mājas un dārza preču tirdzniecības uzņēmumu grupas "Kesko Senukai" dibinātājs un nekustamo īpašumu apsaimniekotājs Augustīns Rakausks, kuram seko "Vilniaus prekyba" akcionārs Vlads Numavičs ar 263 miljonu eiro bagātību, "Vilniaus prekyba" un Baltkrievijas tirdzniecības tīkla "Mart Inn" akcionārs Mindaugs Marcinkevičs ar 255 miljoniem eiro un mazumtirdzniecības tīkla "Norfa" valdes priekšsēdētājs Daiņus Dundulis ar 252 miljoniem eiro

Par astoto bagātāko uzņēmēju Lietuvā šogad atzīta koncerna "Achemos grupe" valdes priekšsēdētāja Lida Lubiene, kuras īpašumu vērtība ir 208 miljoni eiro, devītajā vietā ierindojies "Kesko Senukai" īpašnieks Arturs Rakausks ar 178 miljonu eiro vērtiem aktīviem, bet pirmo Lietuvas turīgāko uzņēmēju desmitnieku noslēdz bijušais "Vilniaus prekyba" akcionārs Žilvins Marcinkevičs, kura īpašumi novērtēti par 160 miljoniem eiro.

"Delfi" un "Reitingai" saraksts veidots ar finanšu analītiķu un auditoru palīdzību.

Žurnāla galvenais redaktors Gintars Sarafins norādīja, ka atšķirībā no līdzīgiem sarakstiem citviet pasaulē Lietuvas turīgāko uzņēmēju saraksta augšgalā ir tirdzniecības uzņēmumu, nevis rūpniecības uzņēmumu īpašnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!